Tiomila 2017 Göteborg, miesten viesti valmennuksen näkökulmasta

Viimehetken poisjäännin (Ondrej Semic –> Filip Wolf) takia valmennuspuoli päätti olla asettamatta tiukkaa sijoituksellista tavoitetta joukkueelle tämän vuoden 10mila viestiin. Urheilijoille korostettiin oman virheitä välttävän suorituksen tärkeyttä, koska tämän vuoden maasto tiedettiin normaaleja Tukholman alueen 10mila maastoja huomattavasti haastavammaksi ja fyysisemmäksi. Varsinaisen sijoitustavoitteen puuttuessa joukkueesta huokui halu näyttää järjestäjille ja muulle suunnistusmaailmalle, ei viime vuonna 20. sijoittunutta joukkuetta voi noin vain unohtaa viestin etukäteisspekulaatiosta sekä GPS-laitteiden jaosta.

Naisten viestin perusteella viestistä oli odotettavissa fyysisesti haastava. Muilla paitsi putkiosuuksilla rastiväliviivasta ei oltu poikettu reitinvalinnoissa. Suot olivat todella märkiä, eikä niitä oltu kierretty. Taitopuolella erityisesti rinnerastit olivat osoittautuneet naisille haastaviksi.

Joukkue:

Ylärivi: Sander, Filip, Ben, Vili ja Matti. Alarivi: Tomas, Tuomas, Sami, Miika ja HP.

1.osuus

Ensimmäisellä osuudella Hannu-Pekka Pukema noudatti aikaisemmin mainitsemaansa taktiikkaa juostessaan letkan kärjessä K-pistettä edeltäneeseen jyrkkään mäkeen, missä laittoi kävelyksi keskittyen karttaan ja oikean letkan valitsemiseen. Ensimmäisessä väliajassa oli jo osuuden henki selvillä, Hagabyn Regborn on karussa monen etukäteisspekulaation mukaisen kärkijoukkueen sortuessa virheisiin. HP saapui osuudeltaan vaihtoon sijalla 33. +6.54min johtavasta Regbornista, viestissä toisena olevaan Hiidenkiertäjiin oli alle kolmen minuutin takamatka. Samassa letkassa HP:n kanssa vaihtoivat mm. Halden SK, GMOK ja Järlä, joten aloitus takasi hyvän alun joukkueen viestille.

2. osuus

Toista osuutta juosseelle Miika Suomiselle sattui fyysisesti huono päivä. Miehen omien sanojen mukaan tuntui siltä, ettei pysynyt hän meinannut pysyä muiden osuutta juoksevien vauhdissa. Viestin kärjessä Hagaby vaihtoi 49 sekuntia ennen MS Parman Arto Talvista. Miika saapui vaihtoon sijalla 45. +10:02 kärjestä.

3. osuus

Kolmatta lyhyttä yöosuutta juoksi Sami Vähänen. Sami juoksi yhden joukkueemme parhaista juoksuista nostaen joukkueen sijalle 32. ja tarjoten pitkälle yölle Tuomas Tervolle ihanteellisen paikan Gustav Bergmanin peesissä. Samin osuuden jälkeen joukkue oli +12:24min viestiä noin kahdella minuutilla johtavaa KooVee:ta perässä. Osuuden jälkeen Sami valitteli loppuviikolle osunutta huonoa virettä ja sen vaikutuksesta fyysisesti raskaassa maastossa.

4.osuus

Långanattenia juoksemaan oli tänä vuonna valittu Tuomas Tervo. Tuoppi pääsi haastamaan itseään mitä parhaimpaan paikkaan Samin tuodessa viestin OK Ravinenin juoksijan kanssa samaan aikaan. OK Ravinenin juoksija pitkällä yöllä oli Ruotsin maajoukkuesuunnistaja Gustav Bergman. Jokaista vaihtoa vierestä seuranneena yön kutkuttava tilanne allekirjoittaneelle oli pitkän yön vaihdon odottaminen, ketkä pääsee Bergmanin letkaan ja ketkä ei. Hienoa oli katsoa Tuopin ampaisevan Bergmanin peesiin mm. HS:n ja TUME:n jäädessä nuolemaan näppejään. Tänä vuonna Bergmanin vauhti oli liikaa Tuopille n. 15min juoksun jälkeen. Väliajoista ja viimeistään varvauksessa oli helpottava todeta Tuopin vieden viestiä samassa letkassa Paimion ja Haldenin kanssa. Vaihdossa Tuoppi vaihtoi sijalla 32. +17:18min viestiä johtavaa IFK Moraa perässä. Kokonaisuudessaan kelpo veto triatlonia varten treenaavalta pohjois-norjalaiselta lennonjohtajalta.

5.osuus

Joukkueen 5. osuutta juoksi kyseinen osuus mielessä jo alkutalvesta harjoitellut Tomas Dlabaja. Tomas juoksi osuutensa 15. nopeimman osuusajan, vaikka osuuden lopussa teki noin kahden minuutin virheen maastossa olleen viitoituksen takia. Järjestäjät olivat viitoittaneet uria nuorten viestiä varten. Tomas osui viestin loppupuolella suon reunaan missä viitoitus kulki. Hän luuli tulleensa lähellä olevan ylipääsemättömän suon reunaan (minkä järjestäjät olisivat viitoittaneet turvallisuussyistä) mistä seurasi noin kahden minuutin virhe. Virheen johdosta mm. Halden SK karkasi joukkueeltamme. Virheestä huolimatta Tomas juoksi joukkueen parhaimman suorituksen vaihtosijan ollessa 22. +19.36min kärjessä vaihtanutta KooVee:ta jäljessä.

6.osuus

Matti Liukkonen juoksi toisen pitkä yön jälkeisistä lyhyistä yöosuuksista. Matti joutui lähtemään osuudelleen yksin, Tomakselle loppuosuudesta sattuneen virheen myötä. Matti onnistui suoriutumaan hankalasta lähtökohdasta huolimatta osuudestaan joukkueen taktiikan mukaisesti. Vaihdossa mies totesi, ettei paremmin olisi voinut osuuttaan juosta. Matin juoksun jälkeen Rykmentti oli viestissä sijalla 20. +23:22 viestiä johtanutta IFK Göteborgia perässä.

7.osuus

Joukkueen 7. osuutta juoksi vastikään oululaistunut Vili Niemi. Vilin juoksun kannalta erittäin harmittava hetki koettiin noin kolme kilometriä ennen vaihtoa, kun Vili taittoi nilkkansa jyrkänteeltä alas tullessaan. Vilin kanssa matkaa taittanut Hiidenkiertäjien Leonid Novikov karkasi kipeän nilkan kanssa etenevältä Vililtä viiden minuutin päähän. Nilkan pyörähtämisen lisäksi Vili valitteli huonoa virettä muihin osuuden juoksijoihin verrattuna. Toivottavasti Vili saa nilkkansa kuntoon ennen ensi lauantain Huippuliigan sprinttiä! Vili toi joukkueen viestin vaihtoon sijalla 23. +36.08min johtavasta IFK Göteborgista.

8.osuus

Kahdeksatta osuutta joukkueessamme juoksi 10mila ensikertalainen Ben Mitchell. Putkiosuuden luonteesta huolimatta Ben joutui lähtemään osuudelleen ilman seuraa. Yksin osuuden aloittaminen ei nuorta miestä haitannut, vaan hän naulasi 17. nopeimman osuusajan osuudellaan. Kelpo näyttö kovakulkuiselta kaverilta, näinkin raskaassa maastossa. Ben toi joukkueen vaihtoon sijalla 27. +41:04min johtavaa IFK Göteborgia perässä.

9.osuus

Yhdeksättä osuutta juoksi ensimmäistä kertaa Rajamäen Rykmentin värejä edustanut Filip Wolf. Lyhyellä varoitusajalla tulleesta viestiin osallistumistiedosta huolimatta Filip hoiti osuutensa viestissä odotetulla tavalla. Filip saapui vaihtoon sijalla 26. yhdessä Helsingin Suunnistajien kanssa, eron kärjessä suunnistaneeseen IFK Göteborgiin ollessa +51:40min.

10.osuus

Ankkuriosuudella Rajamäen Rykmentin värejä kantoi tämän vuoden koti MM-kilpailuihinsa ammattilaisena valmistautuva Sander Vaher. Sanderille ei osunut paras päivä ja HS:n Ojanaho karkasi häneltä osuuden alkupuoliskolla. Sander toi joukkueen viestin maaliin sijalla 28. +65:27min viestin voittaneen IFK Göteborgin jälkeen.

Valmennuksen näkökulmasta juoksijoistamme suurin osa pystyi juoksemaan osuutensa omalla tasollaan tai jopa vähän yli odotusten. Viestijuoksulle tyypillisesti muutaman osuuden haasteet, mm. nilkan pyörähtäminen vaikuttaa koko joukkueen loppusijoitukseen. 10milasta isoimpana opetuksena jäi mielestäni käteen maastoharjoitusten tärkeys talven ja kevään aikana, varsinkin jos tulevaisuudessa 10mila järjestetään yhtä vaativassa maastossa kuin tänä vuonna.

Nyt on kuitenkin aika siirtää katseet Enossa järjestettävään Jukolan viestiin. Valmennuksen Jukola leiri pidetään Joensuu-Eno alueella kaksi viikkoa ennen kilpailua.

Viestin kulku:

Juoksija Matka Osuusaika Osuussijoitus Ero osuuden nopeimpaan Kokonaisaika Ero kärkeen Sijoitus vaihdossa Sijoituksen muutos
1. Hannu-Pekka Pukema 10,5km 1:10:33 33 +6:54 1:10:33 + 6:54 33
2. Miika Suominen 11,8km 1:27:51 60 +9:35 2:38:24 +10:02 45 +12
3. Sami Vähänen 6,9km 45:47 25 +4:23 3:24:11 +12:24 31 -14
4. Tuomas Tervo 16,8km/ei hajontaa 1:52:21 26 +8:37 5:16:32 +17:18 32 +1
5. Tomas Dlabaja 7,2km 47:25 15 +4:38 6:03:57 +19:36 22 -10
6. Matti Liukkonen 7,3km 50:20 25 +5:41 6:54:17 +23:22 20 -2
7. Vili Niemi 11,5km 1:27:35 60 +18:16 8:21:52 +36:08 23 +3
8. Ben Mitchell 9,7km/ei hajontaa 1:00:57 17 +5:31 9:22:49 +41:04 27 +4
9. Filip Wolf 7,6km 51:22 35 +10:36 10:14:11 +51:40 26 -1
10. Sander Vaher 15,5km 1:48:30 40 +16:09 12:02:41 +65:27 28 +2

Kirjoittanut: Antti Paasikoski, miesten ryhmän joukkueenjohtaja.

Bookmark the permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *