Kotimainen suunnistuskausi käyntiin – Rykmentti valmiina

Tulevana viikonloppuna polkaistaan kotimainen suunnistuskausi todenteolla käyntiin, kun Sauvossa kilpaillaan kansainväliset Finnspring-suunnistuskilpailut. Myöhäisen kevään takia kilpailut ovat ensimmäiset varsinaiset suunnistuskilpailut Suomessa ja ne keräävät yli 2500 suunnistajaa. Lauantain henkilökohtaisella pitkällä matkalla pääsarjassa kilpaillaan myös Huippuliigan pisteistä. Mukana ovat luonnollisesti Rajamäen Rykmentin suunnistajat maajoukkuesuunnistaja Tuomas Tervon johdolla.

Rajamäen Rykmentin suunnistajat ovat kauttalinjan onnistuneet talven sekä alkukevään harjoittelussa ja odotukset alkavan kauden suhteen ovat kovat. Huhti-toukokuun vaihde onkin heti erittäin merkittävä, sillä Finnspringin lisäksi toukokuun ensimmäisenä viikonloppuna suunnistetaan Ruotsissa 10Mila. Lumisesta keväästä huolimatta Rykmentin valmennuspäällikkö Marko Heiskanen on luottavainen kilpailukauden alla.

– Talvi on sujunut hyvin, eikä pahoja loukkaantumisia tai sairasteluja ole koettu. Oikeiden karttaharjoitusten määrä on jäänyt Suomessa vähäiseksi joulun jälkeen, mutta helmikuussa leireilimme Portugalissa parin viikon jakson ja pääsiäisenä Göteborgissa. Kevään aloitus kotimaassa pidettiin reilu viikko sitten Turussa lumen keskellä. Uudet vahvistukset ovat tuoneet uutta värinää tekemiseen, Heiskanen valottaa ja viittaa Rykmenttiin syksyllä vaihtaneisiin Tsekin viestin maailmanmestariin Tomas Dlabajaan ja Jörgen Wickholmiin.

Seuratasolla kevään päätavoite 10Milaa tulee eteen nopeasti, mutta kilpailuun on valmistauduttu huolella jo syksystä asti.

-Miesten osalta yörutiinia pyrittiin kasvattamaan syksyllä omalla yöcupilla. Tavoitteena oli ettei isoissa viesteissä eli 10Milassa ja Jukolassa lamppu värise harjoittelun vähyydestä ja lisäksi saatiin kaikille ylimenokaudelle sopivia ärsykkeitä. Oma yöcuppi keräsikin hyvän osanoton ja parikymmentä yöllistä seikkailua saatiin pidettyä. Finaalin takaa-ajossa oli kunnon mies miestä vastaan taistelua, vuodesta 2007 Rykmenttiä johtanut Heiskanen kertoo.

-Muuten talven harjoittelussa perusapluuna on ollut läpi viikoittaiset halliharjoitukset, joissa turboruuvi on pidetty aisoissa. Runkonopeuden kehitystä on tarkastettu testijuoksuissa niin ulkona kuin sisällä. Pidempiä kortteliharjoituksia on ollut kerran kuukaudessa, jotta pää-käsi-jalka yhdistelmä toimii toista tuntia. Karttaa on pyritty pitämään mukana harjoittelussa niin livenä kuin pöydänkin ääressä.

Tervo kovassa kevätkunnossa

Jo useamman vuoden Suomen ykkössprinttisuunnistaja Tuomas Tervo näytti edellisenä viikonloppuna, että kunto on jälleen kisakauden alkaessa rautaa. Huippuliigan avaussprintissä Espoossa Tervo oli toinen. Tervo leireili huhtikuun alussa Suomen maajoukkueen leirikeskuksessa Espanjassa 10 päivää, eikä talvella harjoittelussa ollut flunssaa merkittävimpiä ongelmia eivätkä lumet häntä haitanneet – päinvastoin.

-Pari viikon mittaista flunssaa oli helmi-huhtikuussa. Lokakuun alusta helmikuun puoleen väliin asti olin työharjoittelussa ja matkojen kera se vei suuren osan päivää. Sekä laadullisesti, että erityisesti määrällisesti harjoittelu on parantunut huomattavasti sen jälkeen. Nautiskelin ihan huolella keväthangista hiihtämällä kaikkien aikojen oman yhden talven kilometriennätyksen, 30-vuotias Tervo kertoo.
Viime vuonna todellisen läpimurtonsa Suomen suunnistushuipulle tehnyt Vili Niemi vietti Espanjan leirikeskuksessa peräti viisi viikkoa. Viime vuoden Jukolassa Rykmentin hienosti 12:nneksi ankkuroinut Niemi onnistui myös talven harjoittelussa, mutta kisakauden alla iskenyt flunssa on hieman hillinnyt harjoittelua, eikä mies starttaa lauantaina Sauvossa.

– Talvi on sujunut hyvin ja suunnitelmien mukaan. Marras-helmikuun vietin vielä kotisuomessa harjoitellen ja osin töitä tehden. Maaliskuun alussa lähdin viideksi viikoksi harjoittelemaan Espanjaan. Sairastin yhden ”pakollisen” viikon flunssan helmikuun alussa. Muuten harjoitussuunnitelmaa ei ole tarvinnut muuttaa lainkaan. Espanjaan mentäessä plantaarifaskiitti hieman jumitti mutta se on saatu hieronnalla ja venyttelyllä kuriin, Niemi selvittää.

Uudet vahvistukset Sibbo-Vargarnasta Rykmenttiin vaihtanut Jörgen Wickholm ja tsekkiläinen Tomas Dlabaja eivät myöskään ole kohdanneet talvella suuria takaiskuja. Miesten harjoittelu erosi talven aikana merkittävästi, sillä Wickholm valmistautui kauteen lumien keskellä Suomessa, kun Dlabaja puolestaan leireili helmikuussa Portugalissa ja maaliskuussa Sloveniassa. Huhtikuun alussa Dlabajan muutti Turkuun, josta käsin hän valmistautuu kauden päätavoitteeseensa Vuokatin MM-kilpailuihin.

-Olen 95% kunnossa ja nyt keskityn saamaan kuntoni 100 prosenttiin. Olen panostanut urheiluun talvella merkittävästi enemmän kuin aikaisempina vuotena ja kaikki on mennyt hyvin. Meillä oli lunta myös Tsekissä, joten suunnistamaan olen päässyt vain leireillä, Dlabaja kertoo tilanteestaan.

Tsekki kilpailee tulevana viikonloppuna Ruotsissa kovatasoisissa kansainvälisissä kilpailuissa. Wickholm puolestaan on yksi mustahevonen Sauvon pitkälle matkalle.

Suominen ja Laukkarinen valmiina yleiseen sarjaan

Heinäkuussa suunnistettaviin MM-kisoihin satsaavien Tervon, Niemen, Dlabajan ja Wickholmin lisäksi katseet kannattaa tulevalla kaudella Rykmentissä kohdistaa erityisesti ensimmäistä vuotta miesten sarjassa suunnistaviin Miika Suomiseen ja Jesse Laukkariseen. Nuorten arvokisoissa Suomea useasti edustanut kaksikko on hyvässä kunnossa kauden alkaessa.

-Talven harjoittelu sujui hyvin, vammoja ja pidempiä sairastumisia ei tullut. Harjoittelun painopisteet olivat juoksuvauhdin kehitys sekä sulalle maalle päästyäni kovavauhtinen suunnistus. Leireilin Portugalissa 26 päivää helmikuussa ja pääsiäisenä seuran leirillä Göteborgissa 10 päivää, Laukkarinen kertoo. Myös Suominen vietti osan talvesta lämpimässä.

-Talvella tuli treenattua hyvin ilman isompia sairastumisia tai vammoja mutta treenaamista häiritsi hieman joulukuun puolivälissä alkanut ja helmikuun alussa selätetty ihmeellinen väsymysjakso, jolloin ei kulkenut ja jatkuvasti oli väsymystä. Painopisteenä oli keväällä suunnistuksen sujuvuuden ja varmuuden kehittäminen uudelle tasolle kuukauden pituisella Espanjan leirillä helmikuussa, viime vuonna nuorten MM-kisojen pitkällä matkalla 11:nneksi suunnistanut Miika Suominen sanoo.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.