Historia

Rajamäen Rykmentti perustettiin 19 miehen voimin Rajamäellä 31.8.1937. Seuran ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Toivio Kirkkomäki. Aluksi urheilijat olivat ainoastaan miehiä ja naiset olivat toiminnassa mukana lähinnä huoltopuolella. Sotien jälkeen Rykmenttiin perustettiin ensimmäinen naisjaosto.

Alussa Rajamäen Rykmentti toimi yleisseurana ja urheilulajien kirjo oli suuri: seurassa harrastettiin yleisurheilua, suunnistusta, hiihtoa, pesäpalloa, pyöräilyä, uintia, jalkapalloa, voimistelua ja luistelua. Suunnistus tuli kunnolla mukaan kuvioihin vasta 1945 ja oli 40-luvun lopulla hyvin merkittävässä asemassa. Vuonna 1946 seuraan perustettiin myös näytelmä- ja huvitoimikunta.

Seuran jäsenmäärä nousi suuresti aina vuoteen 1956 asti, jolloin seurassa oli 642 jäsentä. Tämän jälkeen jäsenmäärä alkoi kuitenkin hiljalleen laskea. Lasku johtui siitä, että seuran toiminta oli laajentunut liian moneen sektoriin. Vaikka Rykmentti olikin yleisseura, oli sen pakko menestyäkseen keskittyä vain muutamiin lajeihin.

Uinti, luistelu ja jalkapallo loppuivat jo ennen vuotta 1950. 1960-luvulla seuran valtalajeina olivat suunnistus, yleisurheilu, hiihto ja pesäpallo. Pesäpallo tyrehtyi kuitenkin 1960-luvun alussa. Lajien vähentyessä alkoi jäsenmääräkin jälleen nousta.

Suunnistuksen painoarvo seurassa nousi koko 60-luvun ja 70-luvulla saavutukset olivat jo korkealla. 1970 seuran voimistelu lopettiin kokonaan. Hiihto jäi suunnistuksen jalkoihin ja niin sekin lopulta tyrehtyi. Näin pikkuhiljaa 70-luvun aikana suunnistuksesta tuli seuran valtalaji.

Rykmentin voima on 70-luvulta tähän päivään asti ollut viesteissä. Menestystä on tullut jo kolmevuosikymmentä välillä paremmin ja välillä heikommin. Menestyksekkäimmät vuodet sijoittuivat 90-luvulle, jolloin Rykmentin miehet taistelivat jokaisen suurviestin voitosta. Useista kakkossijoista huolimatta se suurin voitto Jukolassa tai Tiomilassa jäi ottamatta. Unelma elää kuitenkin edelleen.

Comments are closed.