Kangasala-Jukola 2019 juostu

Yleisöä riitti Jukolan ison videotaulun edessä.

YLEISTÄ

Perinteinen neliosuuksinen Venlojen ja seitsenosuuksinen Jukolan viesti juostiin tänä vuonna Kangasalla. Maasto oli varsin mäkistä ja paikoin kivikkoista ja tiheää korpialuetta, mutta toisaalta nopeakulkuisiakin alueita oli aika paljon. Kartoitustyyli oli tällä kertaa varsin yleistetty, joka varmasti sopi viestikilpailun luonteelle, mutta tarkassa kartanluvussa tämä saattoi tuoda haasteitakin. Kärjelläkin nähtiin varsin paljon virheitä. Joukkueita oli mukana jälleen ennätysmäärä molemmissa viesteissä, yhteensä mukana oli 20600 suunnistajaa. Keli oli kisassa varsin suotuisa eli poutainen ja välillä aurinkoinenkin, toki yöllä oli totuttuun tapaan aika viileää. Kisakeskus oli varsin laajalle alueelle levittäytynyt peltoalue. Puolustusvoimat oli hyvin vahvasti esillä mm. lentokoneiden ylilennoilla ja Hornetin pienellä lentonäytökselläkin.

Rykmentistä mukana oli 9 Venlajoukkuetta ja 7 Jukolajoukkuetta, toki viimeisissä joukkueissa oli jo juoksijavajausta. Ari Enroth kumppaneineen oli järjestänyt teltta-alueen ja huoltoteltat lähelle kisakeskuksesta, mukana oli myös iso partiolaisten sotilasteltta. Moni seuralainen toki juoksi erilaisissa yritys- tai kaveriporukkajoukkueissa. Näiden joukkueiden toimesta osanottajamäärä viestissä onkin viime vuodet lisääntynyt. Oli mukana myös monia alle 15 vuotiaita Rykmenttiläisiä katsojina Jukolatunnelmaa haistelemassa.

VENLAT

Norjalainen Fredrikstad SK voitti Venlojen viestin, paras suomalaisjoukkue Tampereen Pyrintö oli kolmas. Kärki meni 15 min arvioitua nopeammin. Rykmentin ykkösjoukkue (Piia Latva-Kiskola, Hanna Raitanen, Suvi Heittola ja Megan Carter-Davies) oli sijalla 52. Vaihtosijat olivat joukkueella nousujohteisia. Suvi juoksi hyvin 3. osuudella ja Megan nosti ankkurina 25 sijaa ja oli osuussijoituksissa peräti 20. jääden maailman ykkösestä Tove Alexanderssonista vain 3.26.

Kakkosjoukkue paransi selvästi viime vuodesta ollen 156. Joukkueen suoritukset olivat läpi viestin varsin tasaiset. Ensikertalaisia nuoria Venloja juoksi Rykmentin joukkueissa ainakin kolme: Essi Multala, Elina Hämäläinen ja Oona Lankinen. Kaikki suoriutuivat tästä ensimmäisellä kerralla varmasti jännittävästä urakasta hienosti. Kaikki 8 täyttä joukkuetta suorittivat urakkansa kunniakkaasti läpi ja moni joukkue paransi selvästi viime vuoden sijaansa, näin kävi mm. 4., 5. ja 8. joukkueilla.

Rykmentin Venlojen sijat ja osuussijat

JUKOLA

RR:n ykkösen aloittaja Sander Vaher valmiina.

Miesten viesti oli jännittävä aina viimeiselle osuudelle asti. Voiton vei ruotsalainen Stora Tuna, jossa oli peräti 4 Svenskin veljestä eikä yhtään ulkomaista vahvistusta. Paras suomalainen oli tässäkin viestissä kolmanneksi tullut Tampereen Pyrintö. Jukolan yö läpäistiin 30 min arvoitua nopeammin. Rykmentin miesten ykkösjoukkue (Sander Vaher, Hannu-Pekka Pukema, Philipp Müller, Kimmo Vilska, Ondrej Semik, Tapio Perä, Ben Mitchell) oli ensimmäisellä ja toisella osuudella erinomaisesti mukana kärkiletkassa ja TV-kuvissakin. Avaaja Sander oli kaikissa väliajoissa 15.-30 sijoilla ja pysyi upeasti kärjen tahdissa mukana, vaikka pari pientä virhettä mukaan mahtuikin. Vaihtosija oli 26. vain 28 sek kärjestä. Toisella osuudella Hannu-Pekka taisteli myös hyvin kärkiletkassa, toki 5 joukkuetta pääsi tällä hämärimmällä osuudella hieman karkaamaan. Vaihtoon HP tuli sijalla 25, 5.02 kärjestä. Varsinkin Jukolan viestissä erot kärkeen alkoivat revetä isoiksi jo toisesta osuudesta alkaen. Kolmannella pisimmällä osuudella jouduttiin hieman antamaan periksi vaihtosijan ollessa 50. Nelososuudella Kimmo piti asetelmat 51. vaihtosijallaan. 5. osuudella jäätiin hieman vaihtosijoissa ja kuudennella sitten jonkin verran enemmän. Ankkuri Ben nosti hyvällä juoksullaan loppusijoitukseksi 91.

Jukolan avaajia valmistautumassa, mm. Venlojen kakkosen hyvin suoriutunut avaaja Ksenia Penzina tuplasi Jukolan aloittajana. Valmennusportaan Antti Paasikoski mietteliäänä.

Rykmentin muille joukkueille aloitusosuus oli varsin haastava eikä 400. joukossa ollut vaihdossa muita joukkueita. Kakkosjoukkue nousi kuitenkin loppusijalle 281. Muut Rykmentin joukkueet pääasiassa paransivat viime vuotisia sijojaan. Tässäkin viestissä ensikertalaiset Nikanor Pitkänen, Aleksi Hämäläinen ja Atte Himilä selviytyivät urakastaan hienosti omissa joukkueissaan. Ikinuori Arto Niemi oli lyhyiden osuuksien nopeimpia Rykmenttiläisiä. Kaikki täydet joukkueet läpäisivät tämän rankan viestin hyväksytysti.

Jukolan kuudennen osuuden kartta

Rykmentin Jussien sijat ja osuussijat

YHTEENVETO

Yhteenvetona voidaan sanoa, että kärkijoukkueidemme loppusijoitukset eivät olleet nyt aiempien vuosien tasolla. Hyviä suorituksia oli kuitenkin monia ja kaikki juosseet saivat hyväksytyn suorituksen. Tulevina vuosina on kyllä mahdollisuus parantaa, erityisesti nuorten voimin. Monelle kuntoilijalle ja kilpakuntoilijalle tämä on vuoden kohokohtia, jota varten suunnistusta harjoitellaan. Ensi vuonna sitten uudestaan Rovaniemellä, toki sitä ennen on monia kansallisia hyviä kisoja tarjolla, seuraavana ensi heinäkuussa Kainuun Rastiviikko ja FIN5.-rastiviikko.

Bookmark the permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *