Portugal osa 3

Kuiva asvaltti kengän alla, väsyneet jalat ja uniset silmät. Aamulenkki Viseun kapeilla kujilla. Aurinkoa ei ole kouvolalaisen liikunnanopettajan Jarno Parkkisen mukaan näkynyt sitten ensimmäisen leiriaamun. No, ainakin tuon liikunnanopettajan kevyt askel piristää sivustaseuraajan mieltä, kunhan yrittää unohtaa omat kolottavat jalat sekä juoksuvaatteisiin pinttyneen hajun. Aamulenkin jälkeen suoritetaan muutamat vaivalloiset venytysliikkeet hotellin pihalla. Kireää on, ainakin minulla. Jarnon kepeät jalanheilautukset ajavat minut kohti aamupalapöytää. Aamupalalle ovat ehtineet jo ensimmäiset leiriläiset valmennuspäällikön johdolla. Aamupala kuvastaa hyvin hotellin toimintaa, priimaa pukkaa tulemaan ja vatsa täyttyy. Vain suomalaista kahvia on vähän ikävä. Pitäisi opetella juomaan muutakin kuin Kulta mokkaa maidon kera. Sitä ei paikalliset taida edes kahviksi luokitella, joten annetaan sen olla vaikuttamatta hyvään kokonaisuuteen.

DSC_0706Päivän ensimmäinen ja osalle ainoa harjoitus oli viikonlopun kilpailuiden mallisuunnistus. Siellä kilpailijat pääsivät tutustumaan 2-4. kilpailupäivien maastotyyppiin ja kartoitustyyliin. Maasto oli hyvin avointa ja pohja hyvin juostavaa. Niittymäistä kumpuilevaa maastoa rikkoivat lukuisat kivipaasi muodostelmat sekä muutamat kiviaidat. Tiheikköjä ei ollut edellisten päivien tapaan riesaksi asti, mutta tässäkin maastotyypissä niitä tulisi välttää. Ei piikkien vaan kasvuston tiheyden takia. Kaikki tuntuivat nauttivan maastosta myös harjoituspaikalla tapaamiamme ranskalaisia seurakavereitamme myöten. Harjoitus ei itse aiheuttanut suuria haasteita suunnistajille. Isoimmat haasteet kohdattiin ajomatkalla harjoitukseen. Pientä maalaiskylää läpäistessä piti kääntää auton sivupeilit sisälle sekä ajattaa autot yksitellen läpi kapeiden kujien. Katujen leventyessä ehdittiin huokaista jo helpotuksesta, kunnes mutkan takaa ilmestyi vuohilauma eteemme. Perille kuitenkin päästiin jälleen yksi kokemus rikkaampana. Loppupäivän jokainen käytti parhaaksi näkemällään tavalla valmistautuakseen lauantain kilpailuun. Ohjelmassa oli siis urheilijasta riippuen hermolenkkiä, venyttelyä ja tietenkin tuppea.

DSC_0764Lauantai aukeni sateisena mutta lämpimänä Viseun kaupungissa. Jokainen herätteli itseään omalla tavallaan ennen kauden 2014 kilpailukauden avausta. Toiset nukkuivat pitkään, toisten hakiessa kisavirettä aamulenkiltä. Portugal O Meetingin polkaistiin käyntiin lyhennetyllä pitkällä matkalla. Pienen kilpailualueen takia osa sarjoista kävi kilpailukeskuksessa yleisön edessä kartanvaihdossa. Kilpailussa monet rykmenttiläiset sortuivat lukuisiin virheisiin vaativassa kivikkorinteessä tai kevään ensimmäisessä kilpailussa pää ei pysynyt jalkojen vauhdissa. Päivän positiivisista suorituksista vastasivat hankasalmelaistunut Nurmijärven lahja naissuunnistukselle Annabella Tolonen sekä virolaisvahvistuksemme Sander Vaher.  Anna arvioi ylivoimaista voittoaan seuraavasti: ” ööö…taso ei ollut kova. Suoritus oli hallittu mutta sujuvuudessa on vielä parannettavaa. Juoksussa on vielä parantamisen varaa, mutta maasto oli mukavaa”. Enempää emme saaneet irti päivän voittajasta, sillä hänellä oli kiire näyttämään kilpasiskoilleen kantapäitä yösprintin kapeille kujille. Sander yllättyi positiivisesti sijoituksestaan, sillä hänen kilpailusuoritus oli sisältänyt monia pieniä virheitä. Seuraaviin kilpailuihin voisi ohjeeksi kaikille todeta, maltti on valttia, sillä harjoituksissa suunnistus on sujunut päivän kilpailua sujuvammin. Uutta ei tarvitse siis keksiä, pitää vain tehdä se mitä osataan.

DSC_0751Ensimmäisen kilpailupäivän iltana pieni mutta sitäkin iskukykyisempi joukko suuntasi yösprinttikilpailuun. Kilpailun parhaista rykmenttiläissuorituksista vastasivat pohjoismaisissa kilpailuissa rykmentin värejä kantava Remi Dubois voittaen miesten eliitin. Miesten supereliitissä Ross Morrison sijoittui kuudenneksi kuten myös  Anna tyttöjen 18-sarjassa. Yösprintissä vesisade ja sumu haittasivat näkyvyyttä sekä kartanlukua.

Portugal hiljenee näiltä osin, siltä osin että on elPasan nukkumaanmenoaika.

elPasa
(Toim. huom. Kirjoittaja on turkulaistunut entinen bloggari)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.