Rykmentti vahvalla joukkueella 10milaan

Rykmentin miesten ykkösjoukkue lähtee tavoittelemaan paikkaa kymmenen parhaan joukkoon tulevana viikonloppuna Ruotsissa suunnistettavassa 10Mila viestissä. Lauantai-ilatna alkavaan ja sunnuntaiaamuna loppuvaan viestiin on ilmoittautunut reilu 300 kymmenen henkistä joukkuetta. Ykkösjoukkueen lisäksi Rykmentillä on mukana toinen miesten joukkue ja kaksi naisten joukkuetta.

Rykmentin valmennuspäälliköllä Marko Heiskasella oli edellisen viikonlopun jälkeen vaativa mutta mieluisa työ valita ykkösjoukkuetta; koko miesten parhaimmisto on juoksukunnossa ja kovia miehiä jäi myös kakkosjoukkueeseen. Ykkösjoukkue lähtee tavoittelemaan menestystä viestissä juoksujärjestyksessä: Sander Vaher, Sami Vähänen, Jörgen Wickholm, Jarno Parkkinen, Miika Suominen, Vili Niemi, Celestin Crespin, Tomas Dlabaja, Jesse Laukkarinen ja Tuomas Tervo.

-Kaikki urheilijat ovat terveitä ja hyvin harjoitelleita, joten kilpailutilanne paikoista oli tiukka. Valittujen juoksijoiden osalta tuli vielä miettiä osuusjako ja ennenkaikkea loppupään osalta kombinaatioita oli monia, Heiskanen kertoo joukkueen valinnoista.

Alkukevään kilpailut ja varsinkin kahdet Suomessa juostut viestit ovat menneet Rykmentiltä niin hyvin, ettei talvella päätetystä tavoitteesta ole tarvinnut tinkiä.

-Talven aikana keskusteltiin tavoitteesta lyhyesti ja lopputulemana oli kymmenen parhaan joukkoon sijoittuminen, joka on omalla tasolla juostessa mahdollista. Lähtötilanne on hyvä ja odottava kohti viikonloppua. Pientä kevätkröhää on ollut ilmassa, mutta nekin ovat jo taaksejääneitä murheita, Heiskanen jatkaa.

10Mila juostaan Tukholman poihjoispuolella aivan vuoden 2005 ja 2008 kisamaastojen vieressä. Odotettavissa on erittäin nopea, mutta yöllä varsin haastava viesti. Yksi ratkaisevimmista osuuksista on ilman hajontaa juostava peräti 18 kilometrin pituinen neljäs osuus nk. långanatten eli pitkäyö.

-Mielenkiintoinen viesti on odotettavissa niinkuin aina ennenkin. Alun yöosuudet ovat viime vuosina jakaneet porukkaa ja kärjen tuntumassa pitää olla pitkälle yölle lähdettäessä, jos mielii menestyä, Heiskanen selventää.

Rykmentti pyrkii saamaan loistavaan kevätkuntoon päässeen 31-vuotiaan Jarno Parkkisen pitkän yö kärkiletkaan kokemuksella sillä avausosuutta vie virolainen 27-vuotias Sander Vaher, joka muistetaan monista loistavista avausosuuksista. Toisella viestin lyhyimmallä yöosuudella vauhtia pitää joukkueen konkari 37-vuotias Sami Vähänen ja kolmannella 14 kilometrin mittaisella osuudella 30-vuotias Jörgen Wickholm.

Pitkän yön jälkeisille kahdelle 10 kilometrin osuudelle Rykmentti laittaa viime kauden päätteeksi Suomen maajoukkueeseen nousseet 20-vuotiaan Miika Suomisen ja 24-vuotiaan Vili Niemen.

-Tänä vuonna pitkän yön jälkeiset osuudet ovat ratkaisevia, kun sijoituksia aletaan ratkomaan. Osuuksilla 5 ja 6 on sopivasti pimeyttä ja pituutta, joten mahdollisesti eroja alkaa syntymään. Lopun valoisalla erojen kiinniottaminen ei ole mahdollista, joten sitä ennen hyvä sija pitää varastaa. Tähän saumaan yritetään juoksujärjestyksellä iskeä, Heiskanen selventää.

Seitsemäs osuus on viestin toinen hajonnaton osuus, jolla joukkueet siis suunnistavat täysin samat radat. Odotettavissa on, että tässä vaiheessa ei lamppua enää tarvita vaan päivä on jo valjennut. Rykmentti asettaa osuudele ranskalaisen Celestin Cerspin, joka on talven aikana ottanut ison harppauksen kehityksessä. Kahdeksas osuus on 13,5 kilometrin pituinen ja viestiä vie viime kesän viestin maailmanmestari tsekkiläinen Tomas Dlabaja. Yhdeksännellä osuudella suunnistaa 20-vuotias Jesse Laukkarinen ja 15,5 kilometrin pituiselle ankkuriosuudelle lähtee lopullista sijoitusta saalistamaan Suomen maajoukkueen vakiokasvo 30-vuotias Tuomas Tervo.

Vähänen uransa parhaassa juokkueessa

Toisen osuuden juokseva Sami Vähänen odottaa viestiä innolla. Tampereen Pyrinnössä ja Rykmentissä lukuisia kertoja kärkitaistelussa mukana ollut hyvinkääläislähtöinen suunnistaja luottaa joukkueeseensa.

-Joukkue on varmasti tasalaatuisin jossa olen koskaan juossut. Joskus on ollut kovempia yksilöitä mukana mutta siinä sivussa myös paljon heikompia. Miesten tämänhetkinen kuntotila on sen verran hyvä että moni pystyisi hoitelemaan minkä tahansa osuuden mallikkasti. Viestin luonne on vielä arvoitus, mutta jos porukka suunnistaa oman tason mukaisesti ilman suuria virheitä, sijoitus top10-listan puolessavälissä voi olla mahdollista. Ilman kelta-mustia silmälasejakin on mielestäni realistista tavoitella paikkaa kymmenen joukossa, vaikka sinne riittää tunkua, Vänänen sanoo.

Parhaimmillaan neljänneksi vuoden 2008 10Milassa yltänyt Vähänen analysoi viestiä ja mahdollisia kompastuskiviä harkiten.

-Uskon että on tulosa tällä kertaa vaativa viesti. Ennakoidut juoksuvauhdit ovat kovat ja vanhaa karttaa katsellessa maasto vaikuttaa paikoitellen hyvinkin vaativalta. Poikkeuksellisesti uusi kartta poikkeaa karttapalojen perusteella vanhasta hyvin paljon ja näyttäisi siltä että kartoitustyyli on vähemmän pelkistetty kuin ruotsalaisilla on tapana. Maaston avoimuus on täysi arvoitus ja se myös vaikuttaa suunnistustehtävien vaikeuteen. Yöradoilla voivat tasaiset alueet tuottaa suuria hankaluuksia juoksijoille ja kun itsensä hukkaa voi mennä tovi ennenkuin saa kiinni kartalta. Uskon ja toivon että yöratojen rastipisteet ovat selkeitä ja ettei lippuja ole piiloteltu. Päivällä on varmasti luvasssa huomattavan paljon teknisempää suunnistusta tarkkoine rastipisteineen, Vähänen pohtii.

Omaa osuutta viime vuonna samalta osuudelta kärkiletkassa yhdentenätoistana vaihtanut Vähänen epäilee juoksuvoittoiseksi.

-Vaikka maasto näyttää pahalta, odotan selkeää suunnistusta. Kilometrivauhteja tutkaillessa tuntuu siltä että rata on hyvin polkurikas tai sitten rastivälit on tehty selkeiksi ja vauhdikkaiksi. Kun vauhti on kova virheille ei jää paljoa tilaa. Uskon kärkiporukoiden tasaiseen ja maltilliseen vauhtiin ja että taaempana joukoissa raivotaan ja otetaan riskejä.

Naisten viisiosuuksinen viesti juostaan lauantaina iltapäivällä startin tapahtuessa kello 15.30 Suomen aikaa. Rykmentin ykkösjoukkue lähtee parantamaan viime vuotista 56:tta sijaa joukkueella Matleena Boströn, Marika Suominen, Annabella Tolonen, Hanna Raitanen ja Marjo Liikanen. Naisten kakkosjoukkue suunnistaa joukkueella Maaret Turunen, Sirkku Minkkinen, Mirabella Tolonen, Riikka Haltia ja Alena Neradova. Miesten kakkosjoukkue suunnistaa kokoonpanossa Hannu-Pekka Pukema, Pyry Niemi, Matti Liukkonen, Kimmo Vilska, Otso Seppälä, Aapo Aaltio, Miika Koskinen, Antti Paasikoski, Akseli Leino ja Ross Morrison

Kotisuomessa viestejä voi seurata kisasivujen webTV-lähetyksestä sekä online-tuloksista.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.