RR 20. Tiomilassa -yöosuuksien virheet estivät huippusijoituksen

Suunnistuksen Tiomila-viesti oli tänäkin vuonna kahden kauppa. Halden SK ja Kalevan Rasti hoitivat voittokamppailun, kun muille jäivät tavoiteltaviksi sijat kolmannesta eteenpäin. Dramaattisten vaiheiden jälkeen tämän hetken maailman paras miessuunnistaja Thierry Guergiou ohitti Halden SK:n Olav Lundanesin.

Rajamäen Rykmentin miestenjoukkueen suuret toiveet Tiomilan huippusijoituksesta eivät toteutuneet. Vaikeat yösuunnistusradat tasaisessa kalliomaastossa johtivat virheisiin Tukholman luoteispuolella Upplands-Bro kunnassa käydyssä kilpailussa.

Nihkeä alku

Viestin aloitusosuus suunnistettiin kokonaan pimeässä. Rykmentin viestiä aloittamassa oli virolainen maajoukkuesuunnistaja Sander Vaher. Parin väärän hajontarastin kautta kulkeneen suunnistuksen jälkeen Sander tuli vaihtoon sijalla 68. eron kärkeen ollessa 5 minuuttia ja 20 sekuntia. Useat huippujoukkueet olivat sortuneet virheisiin vaikealla aloitusosuudella, joten myös Rykmentillä oli edelleen mahdollisuus huippusijoitukseen – nyt vaadittaisiin kuitenkin seuraavilta suunnistajilta onnistumisia.

Toista osuutta lähti viemään Sami Vähänen. Ensimmäisen rastin virhettä lukuunottamatta Sami suoriutui osuudestaan mallikkaasti, mutta ero johtavaan NTNUI:hin kasvoi 6 minuuttiin. Sijoitus toisessa vaihdossa oli 36.

Kolmatta osuutta lähti viemään tänä vuonna Rykmenttiin siirtynyt Jörgen Wickholm, joka tunnetaan tarkkana yösuunnistajana. Toiveissa olikin joukkueen saaminen kärjen tuntumaan neljännelle osuudelle eli niin sanotulle pitkälle yölle. Tällä osuudella kaikki joukkueet kulkevat samat radat ja usein lopulliset ratkaisut siitä, ketkä pääsevät ratkomaan kärkisijoja osuuksilla 5-10 ovat tapahtuneet juuri yön pisimpinä tunteina.

Jörgen aloitti lupaavasti: ensimmäisellä väliaikarastilla hän oli ottanut jo yli minuutilla kärkeä kiinni. Valitettavasti suunnistus ei sujunut yhtä mallikkaasti tasaisella, pienipiirteisellä kallioalueelle. Useat virheet lisäsivät välimatkaa kärkeen ja ero johtavaan Hiidenkiertäjien ykkösjoukkueeseen oli vaihdossa yli 13 minuuttia. Sijoitukseksi muodostui 37.

Långa natten

Pitkää 18 kilometrin yöosuutta lähti Rykmentiltä suunnistamaan Jarno Parkkinen. Oli selvää, että kärjen kiinni saaminen vaatisi ihmeen, olihan johtoletkalla yli 13 minuutin etumatka ja siinä suunnistivat kaikki kilpailun ennakkosuosikeiksi lasketut joukkueet. Jarno suunnisti osuutensa hyvin ja otti joukkueita kiinni, mutta kärkiletka karkasi jo yli 18 minuutin päähän. Rykmentin sijoitus vaihdossa oli 27. Kärjessä kulki nyt 11 joukkueen porukka ja Rykmentin tavoite sijoittua kymppisakkiin riippuisi siitä, miten näiden joukkueiden loppupään viesti kulkisi ja kuinka hyvin RR pystyisi tekemään tasonsa mukaisen suorituksen loppuosuuksilla.

Sarastus

Pitkän yön jälkeiset 5. ja 6. osuus olivat keskenään hajontoja ja Rykmentin viestiä viemään lähtivät nuoret lupaukset Miika Suominen ja Vili Niemi. Miika joutui vielä käyttämään suunnistamisen apuna otsavaloa pimeässä metsässä, mutta Vilin osuudella aamu jo valkeni niin, että lisävaloa tarvitsi enää kartanlukuun.

Miika ja Vili onnistuivat mallikkaasti ja Rykmentti nousi Miikan osuuden jälkeen sijalle 12. eron kärkeen säilyessä samana. Vili taas vaihtoi sijalla 11. 20 minuuttia kärjessä suunnistaneen Halden SK:n jälkeen.

Aamuosuudet

Kahdeksan kilometrin mittainen 7. osuus suunnistettiin jo valoisassa, ilman otsavaloja. Osuudella ei ollut hajontaa vaan kaikki kiersivät samat radat. Rykmentin viestiä lähti viemään keväällä hyvää kuntoa osoittanut ranskalainen Celestin Crespin. Ranskalaisen taival ei kuitenkaan sujunut suunnitellusti, kun hän vajaan kahden kilometrin juoksun jälkeen kaatuessaan rikkoi kompassinsa. Vaikka osuudella ei hajontaa ollut, ei Celestin pystynyt riittävästi hyödyntämään muita suunnistajia vaan teki yksin suunnistaessaan suuria suuntavirheitä. Ero kärkeen oli vaihdossa 29 minuuttia ja sijoitus 17.

Kahdeksannen osuuden Rykmentillä suunnisti Suomeen kesäksi muuttanut tsekkiläisvahvistus Tomas Dlabaja. Tämä viime vuoden MM-viestin kultamitalisti hoiti osuutensa mestarin tavoin ja nosti joukkueensa sijalle 12. eron kärkeen pysyessä samana kuin edellisessä vaihdossa. Yhdeksännellä osuudella ensimmäistä vuottaan miesten pääsarjassa suunnistava Jesse Laukkarinen taisteli hyvin ja säilytti sijoituksen 12:ista.

Viimeiselle eli ankkuriosuudelle lähti monessa liemessä keitetty Tuomas Tervo. Suunnistuksellisesti ei Tuomakselle osunut aivan paras päivä ja virheiden seurauksena hän joutui lopulta taipumaan sijalle 20.

Joukkueen tavoite 10 parhaan joukkoon sijoittumisesta jäi täyttymät ja nälkä näyttää osaamista siirtyi kesäkuussa suunnistettavaan Jukolan Viestiin. Jos Rykmentin joukkue pystyy suunnistamaan Jämsässä vähemmillä virheillä kuin Ruotsinmaalla, on mahdollista, että menestystä on odotettavissa. Vauhti kyllä riittää.

Kakkosjoukkue

Rykmentin kakkosjoukkueelle tämän vuoden Tiomilasta koitui varsinainen seikkailu. Aloitusosuudella suunnistanut Ross Morrison kaatui jo heti lähtörytäkässä ja rikkoi otsavalonsa. Katsojalta saamallaan valolla ja muita suunnistajia hyödyntämällä ei aivan parasta tulosta ollut saavutettavissa. Kun vielä pitkän yöosuuden suunnistaja Kimmo Vilska putosi suohon sillä seurauksella, että kilpailukartasta oli vain osa ehjänä, joukkueen taival vaikeutui entisestään.

Joukkueen nuoret suunnistivat hienosti aamun valjetessa ja loppusijoitus 94. on hyvä yli 300 joukkueen kilpailussa.

Joukkue: Ross Morrison (vaihtosijoitus 171.), Otso Seppälä (136.), Pyry Niemi (143.), Kimmo Vilska (130.), Aapo Aaltio (128.), Miika Koskinen (125.), Tomi Minkkinen (120.), Akseli Leino (116.), Samuli Kyyrönen (101.) ja Antti Paasikoski

Naisten viesti

Tiomilan naisten viesti juostaan päivänvalossa ennen miesten viestiä. Sen voitti tänä vuonna ruotsalainen Domnarvets GOIF.

Rykmentin kaksi joukkuetta joutuivat antamaan tasoitusta jo ennen lähtöä kahden suunnistajan sairastuttua. Ykkösjoukkueen sijoitus oli 64. ja kakkonen joutui keskeyttämään vajaan joukkueen takia.

Joukkueissa suunnistivat:

RR 1: Matleena Boström (vaihtosija 130.), Annabella Tolonen (99.), Riikka Haltia (73.), Sirkku Minkkinen (71.) ja Hanna Raitanen.
RR2: Maaret Turunen (120.), Mirabella Tolonen (222.), Joela Väisänen (232.) ja Alena Neradova (206.)

Tulokset

-Arto

Bookmark the permalink.

Comments are closed.