Antti Savelan muistoa kunnioittaen

Maaliskuinen talvipäivä toi suruviestin Hyvinkäältä; Antti Savela on kuollut. Särkisalossa, rakkaalla mökillä sattunut sairaskohtaus seuraamuksineen, huolimatta nopeasta avusta ja toipumisen merkeistä, vei Antin viimeiseltä rastilta lopulliseen maaliin.

Vanhempi konstaapeli Antti Uolevi Savela syntyi Rajamäellä 28.7.46. Hän palveli koko poliisiuransa ajan Hyvinkään järjestyspoliisissa. Hyvinkäällä asunut Antti jäi eläkkeelle elokuussa 2004, minkä jälkeen Särkisalosta, Maaret-vaimon kotitilan maille, merenrannalle rakennetusta mökistä tuli Antille lähes vakituinen asuinpaikka.

Vanhemman polven rykmenttiläiset muistavat Antin saavutukset ja merkityksen Rykmentin suunnistukselle. Anttia voidaan hyvällä syyllä pitää Rykmentin suunnistuksen nostajana ja innostajana, minkä seurauksena Rykmentti nousi maan kärkiseurojen joukkoon.

Antti kuului maamme parhaisiin suunnistajiin ja kestävyysurheilijoihin parin vuosikymmenen ajan. Ensimmäisen SM-mitalinsa hän sai 1968 hopeisena 25 km:n kilpailussa. Seuraavana vuonna tuli hopeaa hiihtosuunnistuksessa. Hiihtosuunnistuksen Suomen mestaruuden hän saavutti -70, jolloin tuli myös useita SM-sijoituksia kymmenen joukkoon. Miesten 21-sarjassa Antti saavutti mitalisarjan 1 +4 +2, myöhemmin ikämiehissä vielä viisi mitalia, useimmat viesteissä, jolloin joukkuekavereina olivat Timo Paulanto ja Seppo Korpinen. Viimeisin mitali tuli-98 hopeisena.

Maaotteluedustajana Antti oli viidesti 68-71, kolmasti sijoitus oli neljäs. PM-kilpailuissa 1971 Sundsvallissa Antti oli parhaana suomalaisena neljäs ja viestissä viides. Antti oli kestävä, pitkän matkan taitaja, tuomisena mm. arvostetun Etelä-Ruotsin kahdenpeninkulman kilpailun sijat ensimmäinen, toinen ja kolmas sekä suomalaismiehille harvinainen 5-dagars-voitto.
Jukolan ja Tiomila viesteissä Antti juoksi kymmeniä kertoja, tehden mahtavia osuussuorituksia, parhaat joukkuesijoitukset jo hänenkin aikanaan oman paikkakunnan joukkueilla kymmenen joukkoon. Yksi Antille mieluisista huippusuorituksista tapahtui Rovaniemellä 1980, kun Antti kukisti estejuoksun MM-miehen ja Olympiavoittajan Anders Järderudin. Vaihtoon tultiin järjestyksessä Antti, Ismo Turunen (Iisu oli maalissakin toinen), Järderud. Antti ja Anders olivat useita kertoja samalla osuudella molemmissa suurviesteissä.
Antti oli vahva myös juoksuradalla, juosten myös esteitä. RR:n ennätys 9.38,0 on vuodelta 1970. Iän myötä tulleet polvivaivat vähensivät Antin suunnistusta ja päätti ansiokkaan uran Italiassa veteraanien MM-kisoissa 2007.

Anttia saamme pitkälti kiittää siitä, että Rykmentti nousi suunnistuseliittiin. Hän teki valtavasti pyyteetöntä käytännön työtä mm. suunnistusharjoitusten eteen. Monenmuotoisia harjoituksia suunnistettiin keväthangilta myöhään syksyyn. Mutaanmäen kartta (nykyisin Alhonniittu) sai ensimmäiset täydennykset hänen toimestaan. Poliisin yövuoron jälkeen saattoi syntyä illaksi harjoitus, piirikunnallisten joku rastiympäristö saatettiin suunnistaa Antin piirtämällä tarkennuspalalla 1:2000 jne.
Antti teki myös paljon ratamestari töitä, niistä merkittävimmät olivat 1971 kansainvälinen IOF:n kongressikilpailu Kiljavalla ja tietysti Kytäjän Jukola 1981.

Myös poliisiurheilussa Antilla oli mittavat saavutukset.

Antti valittiin vuoden suunnistajaksi 1971, Rykmentin parhaaksi hänet valittiin seitsemän kertaa. Hänet on palkittu myös seuran kultaisella ansiomerkillä ja RR:n viirillä. Jukolan taustajärjestönjäseneksi numerolla 99 Antti valittiin 1981.

Antin siunattiin lauantaina 12.3. Hyvinkään Rauhanummen kappelissa. Anttia jäivät kaipaamaan vaimo, sukulaiset ja ystävät.

Anttia muistaen
Juhani Laakso

Bookmark the permalink.

Comments are closed.