Neljän tuulen portin muistolaatta paljastettiin

“KYTÄJÄ-JUKOLA 2010
62. Jukolan viesti ja 33. Venlojen viesti suunnistettiin 19.-20.6.2010 tällä Kytäjä-Usmin erämaa-alueella.
Kytäjä-Jukolaan osallistui yli 15 000 suunnistajaa.
Hyvinkään Rasti ja Rajamäen Rykmentti”

Oheisella tekstillä varustettu “Neljän tuulen portin” muistolaatta paljastettiin sunnuntaina 12.12 Kytäjä-Jukolan kilpailukeskuksessa. Runsaan parinkymmenen Jukolan ystävän joukko kokoontui todistamaan tilaisuutta, Jukola-projektin viimeistä näkyvää tapahtumaa, kipakkaan yli 20 asteen aurinkoiseen pakkaseen. Kytäjä-Jukolasta oli kulunut lähes puoli vuotta eli 176 päivää. Ensi kesän Salpa-Jukolaan Virolahden Ravijoella oli 188 päivää.

Saatesanoissaan Kytäjä-Jukolan kilpailukeskuspäällikkö Vesa Tervo totesi muun muassa: “Jukolan viesti on hyvin perinteinen ja perinnelähtöinen suunnistustapahtuma, joka järjestettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1949, 61 vuotta sitten. Pitkässä ketjussa Kytäjä-Jukola oli jo 62.viesti ja samalla 33.Venlojen viesti. Jukolan vähemmän tunnettuun ja enemmän epäviralliseen perinteeseen on kuulunut, että useat järjestäjät ovat pystyttäneet näkyvän muiston viestinsä tapahtumapaikalle. Luettelen muutamia tuntemiani esimerkkejä. Ensimmäisen Jukolan 1949 muistokivi löytyy Vantaan Ruskeasannalta viestin lähtöpaikalta. Sippu-Jukolan 2005 kivi pystytettiin Sippolan urheilukentälle saman vuoden elokuussa. Pyhä-Luosto Jukolan 1994 kelohonkainen kisaportti sijaitsee keskellä Lapin erämaata silloisessa kilpailukeskuksessa. Syöte-Jukolan1988 portti on siirretty silloisen järjestäjän, PuU:n omistamaan huvikeskukseen keskustaajamaan”.

Puhujan mukaan puutyön osaajan, MestariWerstas Oy:n suunnittelema, työstämä ja lahjoittama kisaportti, kertoo neljän keskeisen Jukolan vaikuttajan saumattomasta yhteistyöstä. Kaikilla portin pilareilla on ollut sama tuulen suunta. Portin pilarit kuvaavat Jukolan keskeisiä toimijoita, tukijoita ja toteuttajia. Ensimmäinen pilari voidaan omistaa järjestäjäseuroille, niiden jäsenille ja yli puolentoistatuhannen talkooväelle. Toinen pilari kuluu maanomistajille ja oikeuksien haltijoille, kuten Kytäjän kartanolle, luonnonsuojelijoille sekä metsästysseuroille. Kolmas tuo mieleemme keskeiset tukijamme Hyvinkään kaupungin, Nurmijärven kunnan sekä Uudenmaan liiton, joiden kaikkien panos järjestelyjen alusta lähtien on ollut ratkaiseva. Neljäs kuuluu päätukija Puolustusvoimille, kaikille osuusisännille sekä lukuisille muille toimintaamme tukeneille, myös Suomen Suunnistusliitolle.

Toiseksi Neljän tuulen portin pilarit palauttavat mielemme myös vuosien 1956 ja 1970 Jukolat sekä legendaarisen vuoden 1981 ”Kytäjän Kurajukolan”, jotka kaikki järjestettiin Kytäjä-Usmi erämaa-alueella. Pilareiden huippujen nousukulma kertoo kolmantena symboolina Jukolan jatkuvasta arvostuksen, suosion ja osanottajien kasvusta.

“Muistomerkki muistuttaa meitä kaikkia seitsenvuotisesta projektista, jonka yhdessä teimme. Se on kunnianosoitus meille kaikille ja samalla muistutus talkoohengen suuresta merkityksessä suomalaisessa urheiluelämässä. Muistomerkki velvoittaa myöhempiä Jukolan järjestäjiä, ehkä 10-20 vuoden kuluttua tässä samassa huippumaastossa, vähintään yhtä korkeatasoisiin järjestelyihin.

Muistomerkin on uudellenpystyttänyt Hyvinkään kaupunki, jolle Kytäjä-Jukolan järjestelytoimikunta on päättänyt sen lahjoittaa. Toivomme samalla, että kaupunki ottaa sen omakseen ja pitää siitä hyvää huolta. Muistolaatan on työstänyt kelloseppä Martti Nuutinen ja kiinnittänyt seppä Aulis Heiskanen”.

Kaukametsäläisten, Jukolan taustajärjestön ja oikeuksien haltijan, puheenjohtaja Reimo Uljas paljasti muistolaatan. Hän kiitti Kytäjä-Jukolan järjestäjiä siitä suuresta työstä, joka viime kesän Jukolan onnistumiseksi tehtiin. Vain kahden vuorokauden tapahtumaa varten tehdään seitsemän vuoden työ ja saatetaan kilpailualue kokonaisuudessaan siistiin ja alkuperäiseen kuntoon. Myös muistomerkin valinta sai puheenjohtajan varauksettomat kiitokset.

Hyvinkään Rastin asettamat nuoret airuet, Ronja Friman ja Ville Tiljander saivat kunnian paljastaa muistolaattaa peittäneen kankaan.

Tilaisuus jatkui Kytäjän Kyläyhdistyksen toteuttamalla jouluglögi ja kahvitarjoilulla Maapirtillä. Yhdistyksen puheenjohtaja Tuula Nyman vastaanotti Jukolan järjestäjien kiitoksena Vesa Tervon luovuttaman Kytäjä-Jukolan loppuraportin.

Kilpailukeskuspäällikkö Vesa Tervo

Bookmark the permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *