Ungdomens 10mila 2019

Rykmentti oli pitkästä aikaa mukana yhdessä maailman suurimmista nuorisoviesteistä Ungdomens 10milassa Ruotsissa. Tapahtumassa juostaan kolme erillistä viestiä. 12-vuotiaille tarkoitettu neliosuuksinen viesti alkaa perjantai-iltana klo 18:00, 10-osuuksinen 18-vuotiaiden viesti lauantaiaamuna klo 3:00 ja viisiosuuksinen 18-vuotiaiden tyttöjen viesti klo 5:30. Lisäksi kaikissa viesteissä on yksi osuus, jossa voi juosta useampi (maksimissaan kolme) juoksijaa samaan aikaan.

Tänä vuonna kilpailu järjestettiin Göteborgin lähellä Örbyssä elokuun ensimmäisenä viikonloppuna. Matkaan lähti rykmentiltä 12 kilpailijaa sekä kaksi huoltajaa ja matka järjestettiin yhdessä naapuriseurojen; Hyvinkään Rastin, Pihkaniskojen ja Espoon Akilleksen kanssa siten että saimme sopivasti bussin täyteen. Rykmentti osallistui omalla joukkueella 10-osuuksiseen 18-vuotiaiden viestiin ja lisäksi molemmat 12-vuotiaat mukanaolijat osallistuivat Akilleksen ja Pihkaniskojen kanssa yhteisjoukkueella 12-vuotiaiden viestiin.

 

Kilpailumatkalle lähdettiin torstaina 1.8. puolen päivän jälkeen. Matkustusreitti kulki Turun kautta Tukholmaan, missä oltiin aikaisin perjantaiaamuna. Perjantaiaamu ja -aamupäivä kuluivat bussin kyydissä ja kisapaikalle saavuttiin noin klo 14. Majoittuminen tapahtui järjestäjien pystyttämissä puolijoukkueteltoissa, jotkä helteisenä perjantaipäivänä muistuttivat lähinnä saunaa. Helteestä saatiin nauttia aina lähes ensimmäisen viestin alkuun, jolloin alkoi pikkuhiljaa sataa vettä. Illalla vettä tulikin jonkin aikaa jo aivan kaatamalla eikä enää voinut valittaa telttojen kuumuudesta.

12-vuotiaiden viestissä olivat Rykmentiltä mukana Kaapo Malmström kolmannella osuudella ja Jonne Mourujärvi ankkurina. Molemmat pojat juoksivat hyvät osuudet ja nostivat yhdistelmäjoukkuettaan useita sijoja korkeammalle. Samalla tuli hieman tutustuttua kilpailumaastoon seuraavan aamun viestiä silmällä pitäen.

Varsinainen pääkilpailu pyörähti sitten käyntiin kello kolmelta yöllä. Ilari Haltia aloitti Rykmentin viestin ja toi joukkueen hienosti vaihtoon sijalla 14. Toisella yöosuudella viestiä vei Artturi Hiiro ja kolmannen osuuden Essi Multalakin ehti metsään vielä pimeään aikaan. Ilari ja Artturi olivat joukkueen ainoat 18-vuotiaat eli varsin nuorella joukkueella oltiin liikkeellä nuorimpien juoksijoiden ollessa 12-vuotiaita. Pimeyden lisäksi sankka sumu heikensi aamulla näkyvyyttä kilpailualueella.

Kolmen osuuden jälkeen Rykmentti oli sijalla 48 ja noilla suunnilleen samoilla sijaluvuilla suunnistettiin lopulta maaliin asti. Neljännellä osuudella Aleksi Hämäläinen suunnisti aamuhämärässä pitkän osuuden, jonka jälkeen olikin vuorossa useita lyhyitä osuuksia. Viidennellä osuudella suunnistivat kolme suunnistajaa Tatu Lääveri, Kristeri Hiiro ja Kaapo Malmström. Kuudennen osuuden hoiti Jonne Mourujärvi ja seitsemännen Jarkko Leivo.

Vaikka aivan kärkisijoille viestissä ei ollutkaan mahdollisuuksia, niin tiukka kamppailu Espoon Akillesta vastaan saatiin kuitenkin aikaiseksi. Neljännen osuuden vaihdossa eroa oli kymmenen sekuntia ja sekuntikamppailu jatkui lähes loppuun asti. Viidennen osuuden jälkeen olimme vajaan minuutin perässä ja kuudennen jälkeen nelisen minuuttia edellä. Seitsemännellä osuudella Akilles jälleen otti kiinni ja eroa vaihdossa oli yksi sekunti.

Kahdeksannelle osuudelle lähtenyt Elina Hämäläinen taisteli tasatahtiin Akilleksen Maijukka Hanhijärven kanssa. Tytöt tulivat vaihtoon sekunnilleen samaan aikaan ja lähettivät matkaan Elisa Männyn sekä Elisaa neljä vuotta vanhemman Dennis Florströmin. Yhdeksännenkin osuuden kaksikko eteni tasatahtiin Akilleksen tullessa osuudelta vain kymmenen sekuntia edellä. Hieman harmittavasti vaihto ehti sulkeutua 1,5 minuuttia ennen kuin Elisa olisi ehtinyt viimeiseen vaihtoon, joten ankkurit lähtivät matkaan yhteislähdössä. Tiukka taistelu ratkesi siis vasta ankkuriosuudella eikä Aleksanteri Hiiron taistelu tällä kertaa riittänyt, vaan Akilles vei tämän kamppailun nimiinsä.

Lopullinen sijoitus viestissä oli 42. , mikä nuorelta joukkueelta oli kokonaisuutena varsin hyvä ja odotettu suoritus. Lisäksi kaikille mukana olleille tuli runsaasti kokemusta ja tästä on hyvä lähteä tähtäämään ensin syksyn viesteihin kotimaassa ja samalla myös ensi vuoden Ungdomens 10milaan.

Kaikkien viestinviejien päästyä hyväksytysti maaliin päästiin lauantaiaamupäivänä lähtemään kotimatkalle. Paluumatka sujui samaa reittiä kuin menomatka ja sunnuntaiaamuna palattiin Turkuun mistä lähti vielä viimeinen etappi takaisin Nurmijärvelle. Kotiin palasi iso joukko väsyneitä mutta yhtä hienoa kokemusta rikkaampia suunnistajia.

Bookmark the permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *