Rajamäen Rykmentin 80-vuotisjuhlat yleisömenestys, Olympiakomitean Mikko Salonen juhlapuhujana

Ari Enroth, Anne Laajaniemi, Kimmo Behm ja Antero Lempiö, tämä ja kaikki muut jutun kuvat Asko Ojanne

Lauantaina 11.11. pidettiin RR:n 80-vuotisjuhlat Rajamäen Seitsemän Veljeksen koululla. Juhlaan oli saapunut yhteensä yli 130 rykmenttiläistä, yhteistyökumppania ja tukijaa.  Nykyisten ja entisten rykmenttiaktiivien lisäksi paikalla oli seuran merkittävimmän tukijan Nurmijärven kunnan edustus kunnanjohtaja Kimmo Behmin johdolla, lisäksi paikalla oli lukuisten lähiurheiluseurojen edustajia. Kutsuttuna juhlapuhujana oli Suomen Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen.

Vieraiden nähtäväksi oli tuotu kymmeniä leikekirjoja vuosien ja vuosikymmenien takaa sekä myös seuran tekemiä karttoja ja karttakokonaisuuksia. Juhlatilassa pyöri 175 kuvan sarja viimeisen reilun 10 vuoden ajanjaksosta kilpailujen, kuntosuunnistuksen, huippujen ja nuorten toiminnan osalta.

Seuran Puheenjohtajan tervehdyksen esitti Anne Laajaniemi. Hänen puheestaan kävi ilmi, että sattumoisin vuonna 1937 perustetun Nurmijärveläisen yleisseuran ensimmäinen johtokunnan kokous pidettiin tällä samalla päivämäärällä. Suunnistuksen erikoisseuraksi Rykmentti muotoutui mm. Antti Savelan johdolla 1970-luvulla. Rajamäen Rykmentistä on kehittynyt Suomen kärkipään seuroja, jossa huippusuunnistus, nuorisotoiminta, kuntosuunnistustoiminta ja kilpailujen järjestäminen kulkevat sulassa sovussa. Pitkäikäinen seura voi hyvin ja menestyksekkään historian siivittämänä on hyvä jatkaa kohti valoisaa tulevaisuutta.

Anne Laajaniemi

Juhlapuhuja Mikko Salonen toimii nyt vastavalittuna Olympiakomitean toimitusjohtajana. Mieluisampi rooli hänellä on kuitenkin olla paikalla suunnistajana ja pitkäaikaisena Rajamäen Rykmentin jäsenenä ja onnitella yhtä Suomen vanhimmista yleisseuroista, joka lopulta toki erikoistui suunnistukseen. Yksi mieleenpainuvimmista hetkistä hänelle oli RR:n ja HyRan järjestämän Jukolan viestin lähdön kuuluttaminen. Suomen suunnistusliiton historian alkuaikoina jo esitettiin puheenvuoroja, joissa mietittiin aivan samoja asioita kuin nykyäänkin: miten houkutellaan lajiin uusia harrastajia ja miten pidetään puolemme muiden helpommin omaksuttavien lajien puristuksessa. Hyvin tässä on menestytty ja näytetään menestyvän edelleen, työtä se kuitenkin vaatii. Nykyinen Olympiakomitean työ on koko kansaa liikuttavaa ja kansalle merkityksellistä, sen huomaa koko kansan kommenteista aina arvokisojen jälkeen. Työ urheilun kehittämiseksi jatkuu edelleen.

Mikko Salonen

Varapuheenjohtaja Ari Enroth esitteli Rykmentin toimintakatsauksen viimeisen 10 vuoden ajalta, edellinen vastaavantasoinen juhla pidettiin 10 vuotta sitten. Katsauksessa käytiin läpi kilpailumenestys, kilpailujärjestelyt ja kuntosuunnistusmäärät. Seuran puheenjohtajana toimi katsauskautena Ismo Turunen kahta vuotta lukuun ottamatta.

Ari Enroth

Kansainvälisessä kesäsuunnistuksen kilpailumenestyksessä huipputasoa oli Sveitsin maajoukkuetta edustanut Mathias Merz, joka saavutti viestissä MM-kultaa vuonna 2009. Lisäksi hän oli samana vuonna MM-keskimatkan 3. MM-viestistä ja EM-kisoista tuli useina vuosina useita mitaleita, kuten myös vuosina 2008 ja 2011 maailmancupin 3. sija. Naisten puolella kärkinimenä on koko katsauskauden ollut Mervi Pesu, joka hiihtosuunnistuksessa on saavuttanut lukuisia arvomitaleja. Mervin parhaita kansainvälisiä suorituksia ovat olleet vuonna 2013 hiihtosuunnistuksen pitkänmatkan MM-kulta, sprintin hopea sekä viestien hopea ja pronssi. Vuonna 2014 hän oli voittamassa EM-kisojen pitkän matkan ja viestin. Vuonna 2015 hän voitti EM-kisojen keskimatkan, viestistä ja sprintistä tuli hopeaa. Saman vuoden MM-kisoista tuli keskimatkan pronssi ja viestin hopea. Lisäksi Mervi on saavuttanut lukuisia SM-voittoja ja muita mitaleita. Ansaitusti hänet palkittiinkin Rykmentin ”Vuosikymmenen urheilijana.”

Viestirintamalla kauden huippukohta oli vuonna 2008, jolloin Rykmentti voitti miesten SM-viestin joukkueella Kimmo Vilska, Matthias Mertz, Marko Väisänen ja Tuomas Tervo. Tuolloin saavutettiin myös Tiomilasta 4. sija ja Jukolasta 13. sija. Vuonna 2012 oli tuomisina Jukolan 12. sija. Vuonna 2010 Tuomas Tervo voitti miesten SM-sprintin, saman tempun teki Jesse Laukkarinen vuonna 2014. Vuonna 2012 Miika Suominen voitti peräti 3 SM-kultaa H20-sarjassa. Vuonna 2013 Marjo Liikanen voitti naisten SM-yösuunnistuksen. Vuonna 2016 Martti Inkinen sai kultaa tarkkuussuunnistuksen SM-normaalikisasta ja sijoittui kolmanneksi tarkkuussuunnistuksen MM-joukkuekisassa.

Edellisen vuosikymmenen merkittävimmät kilpailujärjestelyt olivat vuoden 2008 Ryhmän 2 SM-viestit Alhonniitussa, Jukolan Viestin järjestely yhdessä Hyvinkään Rastin kanssa Kytäjällä vuonna 2010 sekä Nuorten Jukolan järjestely vuonna 2016 Alhonniitussa. Lisäksi on järjestetty Uudenmaan rastipäiviä (kerran Nurmijärven Elorastit) yhteensä seitsemänä vuonna. Lisäksi on järjestetty muutamia Aluemestaruuskisoja ja tarkkuussuunnistuskisoja. Vuonna 2017 järjestettiin myös tarkkuussuunnistuksen SM-normaalikisat. Ylivoimaisesti suurin järjestelyponnistus ja tapahtuma oli vuoden 2010 Jukolan ja Venlojen viesti, joka järjestettiin jo toista kertaa Hyvinkään Kytäjän vaativissa maastoissa. Kilpailunjohtajana toimi RR:n Risto Pirinen, kisassa oli mukana yli 15300 kilpailijaa.

Rajamäen Rykmentin järjestämät tiistai-illan kuntosuunnistukset (n. 25 tapahtumaa vuodessa) ovat kasvattaneet lähes koko ajan suosiotaan. Vuonna 2008 yhden tapahtuman osanottajakeskiarvo oli 154 osanottajaa. Osanottajamäärä on noussut tasaisesti siten, että viime vuonna saavutettiin 273 osanottajan keskiarvo. Tänä vuonna jäätiin osin sateisten säiden takia 244 osanottajaan, joka sekin on 3. paras keskiarvo.

Seuraavaksi siirryttiin palkitsemisosioon. Suomen Suunnistusliitto myönsi hopeiset ansiomerkit Vesa Tervolle (nro 853) ja Ismo Turuselle (nro 854) sekä pronssisen ansiomerkin Jarmo Hyvöselle. Vesa Tervo on toiminut mm. seuran puheenjohtajana, SSL:n liittovaltuuston jäsenenä sekä Suunnistavan Uudenmaan puheenjohtajana. Ismo Turunen on toiminut pitkäaikaisena seuran puheenjohtajana sekä Suunnistavan Uudenmaan aktiivijäsenenä. Jarmo Hyvönen on toiminut pitkäaikaisesti seuran kuntosuunnistusvaliokunnan vetäjänä ja nostanut kuntosuunnistustoiminnan ennätystasolle.

Mervi Pesu, Vesa Tervo, Ismo Turunen ja Jarmo Hyvönen

Seuraavaksi jaettiin seuran 10-vuotiskauden ansiomerkit. Ensin jaettiin kultaiset ja sitten hopeiset ansiomerkit. Kultaisen ansiomerkin perusteena on henkilökohtainen SM-kultamitali tai yleisen sarjan SM-viestikulta. Seuratoiminnan puolella kultainen ansiomerkki tulee johtokuntatyöstä sekä muusta seuratyöstä, silloin kun saajalla on jo hopeinen ansiomerkki. Hopeisen ansiomerkin saa SM-viestivoitosta muissa kuin yleisessä sarjassa sekä seuratyön puolelta johtokuntatyöstä tai muusta seuratyöstä, kun henkilöllä ei ole vielä ansiomerkkiä.

RR:n kultaisen ansiomerkin saivat: Vesa Forsblom, Ilari Haltia, Riikka Haltia, Marko Heiskanen, Martti Inkinen, Pinja Koskinen, Elina Kukkasjärvi, Krista Lahtinen, Marjo Liikanen, Vili Niemi, Tapio Perä, Marika Suominen, Miika Suominen, Annabella Tolonen, Maaret Turunen, Kimmo Vilska, Sami Vähänen, Petri Aaltio, Riitta Karppinen, Jaana Koskinen, Reijo Krook, Mika Kulmala, Anne Laajaniemi, Jarmo Laakso, Raimo Lindberg, Sara Liukkonen, Terho Mehto, Ilkka Ojapalo ja Kauko Parkkinen.

Kultaisen ansiomerkin saajia

RR:n hopeisen ansiomerkin saivat: Julia Himilä, Sirkku Minkkinen, Veijo Salmi, Otso Seppälä, Mirabella Tolonen, Kirti Handolin, Heli Heilimo, Pentti Jytilä, Seppo Krook, Lauri Laajaniemi, Ismo Lankinen,  Mika Loukkalahti, Sanna Minkkinen, Tuomas Multala, Anne Mänty, Pyry Niemi, Tapio Ojala, Anneli Ojapalo, Antti Paasikoski, Kaisu Paulanto, Esa Sainio, Martti Santajoki, Sanna Säijälä, Timo Valkonen, Päivi Varmavuo, Seppo Varmavuo, Jaana Vartia ja Jari Väisänen.

Hopeisen ansiomerkin saajia

Lopuksi siirryttiin vuoden 2017 palkitsemisiin. Vuoden parhaana miesurheilijana palkittiin Sander Vaher, joka Viron maajoukkueessa oli MM-kisaedustajana ja teki hyviä suurviestijuoksuja. Vuoden parhaana naisurheilijana palkittiin Megan Carter-Davies, joka Iso-Britannian maajoukkueessa oli MM-kisaedustajana ja teki myös hyviä suurviestijuoksuja. Vuoden urheilijaksi voidaan valita myös henkilö pääsarjojen ulkopuolelta. Tänä vuonna seuran parhaaksi urheilijaksi valittiin Ilari Haltia, joka voitti H17 sarjan pyöräsuunnistuksen SM-kullan ja oli pyöräsuunnistuksen nuorten maajoukkueessa. Ilari myös saavutti kärkisijoja kesäsuunnistuksessa H16-sarjassa, mm. SM-sprintin 4. sijan ja nuorten syksyn pääkisan kakkossijan. Muut palkinnot jaettiin seuraavasti:

 • Vuoden valmentaja: Ari Enroth (Ilari Haltian valmentaja)
 • Vuoden yllättäjä: Antero Pulli (H45-sarjan SM-sprintin 2.)
 • Vuoden kehittyjä: Artturi Hiiro (hieno kehitys H16-sarjassa)
 • Vuoden uurastaja: Tuomas Multala (nuorisotoimikunnan vetäjä)
 • Paras H17-20: Joni Koskinen (pyöräsuunnistuksen H17 parisprintin 2.)
 • Paras D17-20: Pinja Koskinen (pyöräsuunnistuksen D20 SM-kulta)
 • Paras H16: Ilari Haltia (vuoden urheilija)
 • Paras D16: Kaisla Seppälä

  Riikka Haltia, Mervi Pesu, Sander Vaher, Ilari Haltia, Tuomas Multala, Artturi Hiiro, Pinja Koskinen, Joni Koskinen ja Ari Enroth

Nuorisotoimikunta oli tehnyt omat palkitsemisensa seuraavasti:

 • Oravapoika: Nikanor Pitkänen
 • Oravatyttö: Essi Multala
 • Nuori menestyjä: Elisa Mänty ja Nuutti Toivonen
 • Nuorten tsempparit: Aleksi Hämäläinen, Rasmus Laapas, Aino Loukkalahti, Tatu Lääveri, Kaapo Malmström, Moona Multala,
 • Uudet kilpailijat: Elli Alanko, Anniina Forsström, Liina Forsström, Topias Hietala, Verneri Kuisma, Heini Ruotsala, Topi Turunen, Eemi Vilska, Siiri Väkiparta, Simo Väkiparta

  Essi Multala ja Elisa Mänty

Takarivissä nuorten tsemppareita ja eturivissä uusia kilpailijoita

Lisäksi jaettiin tämän vuoden Rykmentin mestaruuskilpailusarjan mitalit H/D8-H/D16-sarjoista. Tätä vanhempien sarjojen mitalit olivat kunkin itse noudettavissa. Jaettiin palkinnot myös ahkerille kuntosuunnistuskävijöille (vähintään 15 suoritusta).

Tapahtuman päätteeksi nautittiin kakkukahveista ja vapaasta seurustelusta.

Juhlayleisöä ja tyhjentyvä palkintopöytä

Rajamäen Rykmentti kiittää kaikkia tapahtumaan osallistuneita sekä erityisesti seuraavia tätä tilaisuutta muistaneita tahoja: Espoon Akilles, Etelä-Suomen Liikunta ja Urheilu, Hyvinkään Rasti, Järvenpään Palo, Korven Urheilijat, Mäntsälän Urheilijat, Oili ja Aleksanteri Rytkönen, Nukarin Haka, Nurmijärven Hiihtoseura, Nurmijärven Kunta, Rajamäen Kehitys, Rajamäen Metsänkävijät, Sibbo Vargarna, Suomen Suunnistusliitto, Suomiehen Sisu, SVUL:n Uudenmaan piiri.

Bookmark the permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *