Nuoret Leimauksella

Joka kesäinen kohokohta, Leimaus-leiri on jälleen onnistuneesti takana. Kansalliseen 4-päiväiseen nuorten suunnistusleiriin osallistui Kuortaneen urheiluopistolla Rykmentistä 26 lasta ja 6 ohjaajaa. Leirillä lapsia oli eri suunnistusseuroista ympäri Suomea. Vaikka suunnistus periaatteessa on yksilölaji, korostuu siinä yhdessäolo ja yhteishenki monessa kohtaa. Niin nytkin neljä päivää kestävällä leirillä yhdessä tekeminen ja ryhmähenki oli valtava. Ikähaitariltaan 7-16v nuoret hitsautuivat hyvin yhteen ja toimivat ryhmänä erinomaisesti. Ilo ja hymy näkyi kasvoilta ja nauru raikui heti leirin ensi minuuteilta siihen asti, kun leiri päättyi ja viimeisetkin lähtivät bussista kohti kotia.

Leiri on suunnistusleiri ja nimensä mukaisesti jokaiseen päivään mahtui kaksi kunnon suunnistusharjoitusta jokaisen lapsen omien taitojen mukaisessa ryhmässä. Päivät olivat tiiviitä aamusta iltaan ja niihin mahtui paljon muutakin kuin suunnistusta. Leirin järjestäjän toimesta oli lapsille järjestetty paljon oheistoimintaa ja tottakai, kun oltiin urheiluopistolla, kokeiltavien lajien määrä oli suuri. Jokainen ryhmä pääsi vuorollaan uimahalliin uimaan ja lisäksi oli mahdollisuus kokeilla rantalentopalloa, tennistä, seinäkiipeilyä, telinevoimistelua, liikunnallisia lautapelejä ja vähän vieraampiakin lajeja kuten pickleballia, speedmintonia ja fastscoopia. Lapset käyttivät tilaisuuden mainiosti hyväkseen ja kokeilivat eri lajeja ennakkoluulottomasti omia rajojaan ylittäen.

Yhdessä tekemisen ja kokemisen riemu oli huikea. Parasta liikuntaa ja liikunnan iloa oli ilo seurata ja esim. tenniksen ohjaajakin sai todistaa miten lapset nauttivat ja iloitsivat pelatessaan ekaa kertaa tennistä vanhempiensa ja kavereidensa kanssa ilman tiukkoja sääntöjä. Vastakkain oli välillä kaksi lasta ja välillä 5-6 lasta. Kunhan pallon vain sai lyötyä verkon yli toiselle puolelle. Sillä oliko pallo rajojen sisällä tai oman kentän puolella ei ollut mitään väliä. Välillä peliä pelattiin kahden kentänkin leveydeltä ja välillä pallo saattoi lentää aitojen yli kentän ulkopuolelle. Mailan käsittely ja voiman käyttö lyödessä silti huomaamatta lapsilla kehittyi ja kaikilla oli todella hauskaa.

Sählymailat ja -pallot olivat myös lapsilla leirillä mukana. Katusählyn parissa vierähtikin monta iloista hetkeä, kun peliä pelattiin harjoitusten väliajoilla ja ohjaajatkin innostuivat välillä pelin tuoksinaan mukaan. Maalitolppina toimivat tarvittaessa esim. suunnistuspaidat. Ensimmäisenä leiripäivänä oli sateista eikä uiminen houkutellut, mutta loput leiripäivät olivat helteisiä ja aurinkoisia ja useammalla lapsella talviturkki tulikin heitettyä Kuortaneen vesiin ja nautittua upeasta hiekkarannasta.

Suunnistusharjoitukset olivat opettavaisia. Jokainen lapsi oppi ja harjaannutti niissä kattavasti omia suunnistustaitojaan. Leirillä oli harjoituksia rastireittiläisille, tukireittiläisille, Taso 1:lle ja 2:lle, Teholle ja Pro-ryhmälle, johon järjestäjä valitsi osallistujat. Pro-ryhmään pääsivät siis vain parhaat koko Suomesta. Harjoituksia oli kaikille aloittelijoista todella taitaviin.  Rastireittiläiset harjoittelivat reitillä kartan oikein päin suuntaamista, oman paikan löytämistä kartalta ja reitin suunnittelua. Vanhimmat sen sijaan keskittyivät rastin ottoon ja sinne lähestymiseen. Ikäryhmästä riippuen suunnistettiin myös erikoiskartoilla, kuten käyräkartalla tai väyläkartalla, joilla harjoiteltiin tarkkaa kartanlukua sekä maastomuotojen hyödyntämistä suunnistuksessa. Harvinaisempana harjoituksena nähtiin myös    kaksintaisteluharjoitus, jossa päästiin kisaamaan paria vastaan lyhyillä suunnistuspätkillä.

Viimeisenä leiripäivänä pidettiin vielä leirikisa, jossa kaikki leiriläiset kisasivat viestin voitosta omissa joukkueissaan. Kannustushuudot vain raikuivat koko Kuortaneen urheilupuiston alueella, kun kaikki kannustivat kilpaa toisiaan. Kaikki hyvä päättyy kuitenkin aikanaan kuten tämäkin leiri. Tunnelmat olivat hieman ristiriitaisia leirin päättyessä. Toisaalta kaikki olivat väsyneitä ja valmiita palaamaan kotiin, mutta toisaalta ilmassa oli haikeutta ryhmän hajoamisesta, koska yhteishenki leirillä oli aivan mahtava ja kaikilla oli todella hauskaa yhdessä. Onneksi uusia harjoituksia ja kilpailuja ja niiden myötä yhdessäoloa on kesän mittaan vielä luvassa. Parasta ovat kaverit. Uusia kaverisuhteita luotiin ja vanhoja vahvistettiin. Ensi vuonna Leimaus -leiri on Lohjalla, jonne varmasti jälleen lähdetään.

-Päivi H

Bookmark the permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *