Maailmancuppia Espanjassa

Suunnistuksen maailmancupin toinen kierros kisattiin viikonloppuna Espanjan Murciassa. Pääsin mukaan kisoihin saamaan alle lisää kansainvälistä kisakokemusta ennen pian alkavia EM-kisoja.

Aivan nappiin ei valmistautuminen mennyt, sillä helmikuun leiri- ja kisareissu Espanjassa ja Turkissa oli suhteellisen rankka, ja väsymys iski kotona rajusti maaliskuussa. Maltoin onneksi keventää harjoittelua, ja sain tilanteen normalisoitua, mutta muutama tärkeä harjoitusviikko jäi väliin. Matkustin Portugaliin liiton leirikeskukseen hyvin tuttuun Figueira da Foziin kymmenisen päivää ennen Espanjan kisoja saamaan suunnistustreenejä alle. Kolmas kerta toden sanoo Quiaioksen kartalla… Torstaina 3.4. matkasimme pienellä porukalla kevyet 14 tuntia naapurimaahan. Perjantain mallisuunnistuksessa ei aivan tuoreelta tuntunut, mutta hieno ja haastava maasto loi positiivisen odotuksen seuraaville päiville; avoimia jyrkkäpiirteisiä hiekkamäkialueita, kiemurtelevia ojanotkoja ja tyhjempää rinnettä. Hieman etukäteen hirvitti vuoden ensimmäiset hellekisat; auton mittarissa kun rikottiin kevyesti jo +25 ja seuraaville päiville luvattiin vielä lämpimämpää.

Lauantaina olikin siis tiedossa mäkinen ja aurinkoinen pitkä matka, naisilla 10,9km. Ja pitkä siitä todella tulikin. Jo lähdössä hiipi kylmä hiki otsalle ykkösvälin reitinvalintaa tehdessä, ja tsemppariani lainatakseni: ”päätit sitte kivuta koko kartan korkeimman mäen yli”. En uskonut pitkän tiekierron kannattavan, mutta niin vain sillä olisi säästäny voimia ja vielä kun rastinotossa tein virheen mäkinotkoissa niin alku ei luvannut hyvää. Sain suunnistuksen suhteellisen hyvin hanskaan, mutta hidas hyytyminen oli tosiasia. Kovin usein ei tule kisoissa tasaisella maalla käveltyä kun jalkoja ei vaan jaksa nostaa, mutta lauantaina tuli tämäkin koettua. Selkeinä syinä on ainakin lämpö ja ne tärkeät pitkät lenkit jotka jäi väsymyksen takia tekemättä. Varvauksessa 1,3km ennen maalia huusin koutsille etten jaksa tulla maaliin, mutta jollakin sisulla kävin sitten viimisetkin rastit. Sijotus oli 24., hirveät 22 minuuttia Tovelle jääneenä.

Järjestäjillä ei kyllä oikein ollut homma hanskassa lauantain kisan osalta. Naisten kisassa viiden parhaan juoksijan ajan keskiarvo oli about 1.34, kun kisan tavoiteajaksi oli asetettu etukäteen 1.16. Lisäksi juomapaikkoja oli käsittämättömän vähän hellekisassa, kartta sekä karttamuovi hapertuivat matkan varrella melkoisesti, ja puhumattakaan miesten kisan rastien ennenaikaisesta keräämisestä, mikä johti koko kisan mitätöimiseen. Jokainen voi kuvitella, miltä tuntuu juosta 2 tunnin kisa, ehkä jopa pienellä riskillä seuraavalla viikolla alkavia EM-kisoja ajatellen, ja jäädä vielä ilman tulosta, maailmancupin pisteitä, wre-pisteitä, palkintorahoja… No onneksi kuitenkin maasto ja rata tarjosivat hienoa suunnistusta.

Sunnuntaina oli uuden päivän vuoro. Lämpö kohosi entisestään, ja lauantaista palautuminen oli haasteena jokaisella. Jalat ei varsinaisesti ollu hapoilla tai kipeät, mutta aivan tyhjät. Juosta kuitenkin pystyi, se oli positiivinen merkki alkuverkassa! Ja suosikkini keskimatka kutkutti. Kisan alku meni tosi hyvin, mutta sitten happo alkoi sumentaa päätä niin, etten tajunnut karttaa ja maastoa vaikka pysähdyin varmistelemaan. Rastivälit 6-8 oli synkkiä ja menetin niissä aikaa, ja muutamia muitakin pikkukoukkuja tuli. Siihen nähden 19. sija ja 4,5min Eliassonille toi takaisin lauantaina menetetyn itseluottamuksen. Puhtailla suorituksilla näissä kisoissa voi pärjätä, vauhti olisi siihen riittänyt hapoillakin keskarilla, mutta koukkuihin ei ole varaa. Sujuva oma suunnistus tuo parhaan tuloksen, aina!

Vaikka viikonloppu ei mennyt aivan niin kuin olin suorituksien tai tuloksien osalta toivonut, jäi siitä käteen paljon hyvääkin. Rutkasti kokemusta ja mielenkiintoiset radat hienoissa maastoissa, joitakin cupin pisteitä, ja saatoin todeta kehittyneeni viime aikoina erityisesti jännityksen hallinnassa. Lisäbonuksena tuli rusketusraja hikinauhasta. Nautin kisoista paljon, ja vähän kärsinkin J  Mutta senhän takia tätä hommaa tehdään, vai mitä?

Nyt matka jatkuu takaisin Portugaliin, jossa tiedossa tehokasta palautumista ennen keskimatkan karsintaa torstaina!

Marjo

Bookmark the permalink.

Comments are closed.