JWOC 2012, Slovakia

Perjantaina 6.7 Helsinki-Vantaan lentoasemalle kokoontui joukko innokkaita nuoria urheilijoita. Kunto oli viritetty äärimmilleen ja valmistautuminen oli kohdallaan, olihan edessä kauden päätavoite: nuorten MM-kilpailut Slovakiassa. Rykmenttiläisiä kisakoneeseen mahtui kolme, kun Jessen ja Miikan lisäksi Jarski oli mukana matkassa valmentajan roolissa. Matkapäivänä saimme nauttia 38 asteen helteestä kisajärjestäjien ilmastoimattomassa bussissa – ei ehkä ihan optimisää suomalaisille. Lauantaina ohjelmassa oli lähinnä hotellikuoleman potemista sekä sprintin mallisuunnistus. Mallisuunnistus oli muuten hyvä, mutta ei yhtään kisamaaston kaltainen.

kuvaSunnuntaina päästiin tositoimiin kun ohjelmassa oli sprintti Košicessa. Vanhan kartan selailu ja kaupungin kiertely aiemmilla Slovakian reissuilla antoivat olettaa vaikeampaa sprinttirataa. Helpohkossa sprintissä piti käytännössä valita kahden reitinvalinnan väliltä hieman nopeampi ja loppu oli raakaa toteutusta. Juoksuvoima ratkaisi paljon ja tuloslistalta löytyykin yllättäviä nimiä ja maita hyviltä sijoilta. Poimintana esimerkiksi Miikan tiukka 0,7 sekunnin voitto kiinalaisesta Liang Xiaomingista! Sijoitukset olivat Jessellä 18. ja Miikalla 22. Jessen sekunnin-kahden epäröinneistä sekä parista huonommasta reitinvalinnasta kertyi yhtensä alle 10 sekuntia ylimääräistä. Vauhti ei yksinkertaisesti riittänyt parempaan. Miika sortui useisiin reitinvalintavirheisiin ja totesi ottaneensa lähes joka välillä sen pari sekuntia huonomman reitin.

Pitkällä matkalla sijat olivat Miikalla 11. ja Jessellä 50. Kisaan toi oman mausteensa sää, joka vaihteli tukahduttavan kuumasta aina ukkosmyrskyyn ja rankkasateeseen. Myrskyn aikana eteneminen alkoi paikoin muistuttaa liukumista ja uimista juoksun sijaan. Aukolta metsään siirryttäessä otsalamppukin olisi tullut tarpeeseen. Jessen hyvin alkanut kisa romuttui lopullisesti rastilla 14. Ensimmäisellä yrityksellä rastilippu ei oikeassa paikassa harhailusta huolimatta osunut silmään, mistä seurasi väärä päätelmä sijainnista – kauden suurin virhe(10min) oli tosiasia. Miikalla varsinaiset virheet jäivät vähiin – ongelma oli pikemminkin suunnitellun reitin toteuttaminen päättyvien villisikapolkujen ja piikkipuskien sekamelskassa. Välipäivänä suunnistettiin keskimatkan mallisuunnistus. Hotellikuolema jatkui.

Keskimatkan karsinta sujui samalla kaavalla kuin viime vuonna Puolassa. Miika suunnisti rennolla, hyvällä suorituksella A-finaaliin ja Jesse ryssi itsensä B-finaaliin 7 minuutin virhesaldolla. Pitkän arpomisen jälkeen Jesse päätti startata seuraavana aamuna hotellilta klo 7.00 lähtevään bussiin ja juosta keskimatkan B-finaalin. Tuloksena sija 26. ja taittunut nilkka. Jo perinteeksi muodostuneen ykkösrastin minuutin virheen jälkeen suunnistus sujui hyvin aina radan puoliväliin asti. Yhdeksännen rastin kohdalla nilkka taittui rusahtaen ja pelästyneen näköinen Australialainen C-finalisti oppi joukon suomalaisia sivistyssanoja. Kisa oli käytännössä ohi ja loppumatka maaliin sujui nilkuttaen. Miikan kilpailu lähti käyntiin samaan tyyliin: ykkösrastille minuutin virhe ja ensimmäiseen väliaikaan eroa kärkeen oli kertynyt 55 sekuntia. Kun virheitä kertyi matkan varrella lisää, sijoitukseksi muodostui 14. ja ero kärkeen oli 2,13. Vauhti olisi riittänyt voittoon, mutta tällä kertaa rastit eivät löytyneet tarpeeksi sujuvasti.

kuvaViestissä molemmille oli tarjolla ankkuriosuus. Miika ankkuroi hyvällä viestijuoksulla ykkösjoukkueen kuudenneksi. Matkan aikana kantapäitä sai katsella kuusi eteen lähtenyttä joukkuetta. Matkalle mahtui muutamia pieniä virheitä, mutta viides sija olisi ilman niitäkin ollut liian kaukana. Jesse onnistui myös melko hyvin ja ankkuroi Suomen kakkosjoukkueen sijalle 16. Matkalle mahtui yksi 45 sekunnin virhe tiheikköiselle apukäyränenälle. Edellispäivän taittunut nilkka ei tukevan teippauksen ansiosta juurikaan hidastanut menoa. Viestin jälkeen juostiin Team Officials Competition, jossa Suomella oli laittaa viivalle kovakuntoinen kaksikko Jarno Parkkinen ja Markus Lindeqvist. Yhteislähdöstä myöhästymisestä huolimatta Jarski saapui ensimmäisenä maaliin. Voittajan hymy kuitenkin hyytyi pian kun reitinvalintavertailussa selvisi matkalle osunut väärä leima.

Viimeiset nuorten MM-kilpailut on nyt kynnetty läpi ja on aika antaa tilaa nuoremmille. Tuloksiin jäi reilusti parantamisen varaa, mutta arvokasta kokemusta kertyi tuleviin arvokisoihin. MM-mitali muuttui samalla astetta haastavammaksi tavoitteeksi. Menestyksen nälkää todellakin jäi vielä tulevaisuuteen!

– Jesse

Tulokset
Kartat
Kuvia

kuva

Bookmark the permalink.

Comments are closed.