Portugalin auringon alla

kuvaMikä avuksi, kun lämpötila laskee alle -20°C ja lunta tulee vaakatasossa? Juoksumattoko? Esport Areenako? No ensihätään ehkä, mutta oikea vastaus on… Etelän leiri! Ensimmäiset pakkasen kyllästämät keltamustat starttasivat kohti Portugalia aamuhämärissä 16.2. leirin organisoijan ja valmennuksen pääjehun Niiskun johdolla. Kahden lennon jälkeen Niisku, Hanna, Ross, Marjo, Sanna ja Saara seikkailivat Lissabonista 250 km rannikkoa pohjoiseen varsinaiselle leiripaikalle lähelle Vagosin kylää. Illalla joukkoon tarttuivat vielä Portosta ulkomaalaisvahvistukset Ranskasta ja Unkarista, Remi ja Mate. Leirin tukikohtana toimi paikallinen leirintäalue, jossa majoituimme neljän hengen pieniin, mutta kotoisiin mökkeihin. Lämpö- tai äänieristystä ei mökeissä tosin ollut, joten yöt oli vietettävä tiukasti seurakaverin vieressä saman huovan alla.

kuvaSuunnistus aloitettiin kevyellä tutustumisella paikalliseen loivapiirteiseen mäntykangasmaastoon. Paikalliseen ruokakulttuuriin tutustumisen jälkeen (kärähtänyttä mustekalaa perunoilla) juostiin jo kova suunnistus emiteillä. Osalla meistä vastasyödyt kalmarit pyrkivät mahasta molempia reittejä ulos, mutta se ei paljon vauhtia hidastanut. Laadukkaiden suunnistusharjoitusten lisäksi ohjelmassa oli kaksi Portugal O Meetingin keskimatkan kisaa sekä yksi WRE pitkän matkan kisa viikkoa myöhemmin. POM järjestettiin reilu 100 km majoituksesta sisämaahan päin ja ensimmäinen keskari toimikin kenraaliharjoituksena seuraavan päivän WRE-kisaa varten. Maastotyyppi muuttui rannikon nopeasta hiekkapohjaisesta kankaasta täysin. Tarjolla oli kohtuullista penkkaa kivikkoisella ja kallioisella pohjalla. WRE-kisan maasto toi osaltaan mieleen Göteborgin kalliomaastot. Rykmenttiläisten kisat sujuivat vaihtelevasti, mutta virheminuutteja kertyi lähes kaikille. Kisavauhtisille taitoreeneille on siis tarvetta vielä ennen kevättä.

kuvaMaanantaina 20.2. majapaikan leirintäalueen muovisia mökkejä täyttyi kolme lisää, kun Matti, Vili, Mira, Marika, Sirkku, Tomi, Miika, Ismo ja Tiina saapuivat paikalle. Seuraavat neljä päivää autoletkallinen rykmenttiläisiä kiersi rannan maastoja ja reenipaikatkin löytyivät aina lopulta pienen tai vähän suuremmankin hakemisen jälkeen. Ajoipa valmennusjohto Audillaan kuinka kovaa tahansa, suunnistuksen kuningattaret lipuivat käsiään heiluttaen aina ensimmäisenä majoitukseen perhe-Renaultillaan. Hyviä reenejä olivat Turun AV-leiriläisten kanssa toteutettu Thierry Guergioun ratamestaroima haasteellinen pikamatka sekä karsinnasta ja takaa-ajosta koostunut kova suunnistus. Omat emit leimasimet toivat koviin suunnistuksiin kisafiiliksen, joka lisäsi yritystä.

kuvaLauantain pitkän matkan kisan valmistautumisen viimeinen silaus oli huikea ultimatepeli meren rannalla. Kaikilta nähtiin upeita syöksyjä frisbeen perään hiekan pöllytessä. Edellisillan hyvää fiilistä tarvittiinkin seuraavan päivän kisassa. Miesten eliitin matka oli rapiat 18 km ja naisten 11 km. Maasto oli lähes samanlaista rannikon mäntykangasta kuin reenimaastot, mutta korkeuseroja oli enemmän. Huomautettakoon, että valmennusjohdon kisamatka oli vain 10 km ja noususummakin alhainen. Maaliin juoksi enemmän tai vähemmän väsyneitä suunnistajia. Lisää pitkää reeniä oli ainakin oma loppupäätelmäni. Ross, Hanna, Mate ja Saara janosivat vielä lisää kisasuorituksia ja jäivät illaksi juoksemaan ylipitkää yösprinttiä. Lauantaina saatiin leirille vielä viimeiset täydennysmiehet, Antti ja Jarno.

kuvaKisapäivän jälkeen suunnistettiin lyhyitä intervalleja helpohkossa maastossa taas emiteillä. Illalla leiri huipentui kuitenkin kaksiosaiseen sprinttiin, joka juostiin Rossin leirintäalueesta piirtämällä kartalla. Ensimmäinen kisa juostiin väliaikalähdöillä ja seuraava perhoslenkkirata varttia myöhemmin neljän hengen ryhmälähdöillä. Matkat olivat 0,8km luokkaa ja rastipisteinä muun muassa vessanpönttö ja leikkipuiston teline liukumäellä. Miesten kisassa jaettiin paljon hylkäyksiä ja naisten kärkisijat valloitti Uuden-Seelannin sprinttimaajoukkue pitsihepeneineen.

kuvaCampsprint tulokset:

M
1. Mate 8.21
2. Remi 8.50
3. Vili 9.02
4. Ross 9.04
5. Matti 9.11
6. Pasa 9.28
7. Jarde 9.29

kuvaW
1. Hanna 10.12
2. Saara 10.49
3. Marjo 10.54
4. Marika 11.08
5. Sanna 11.10
6. Sirkku 12.46
7. Mira 14.56

Viimeisen päivän pitkän suunnistuksen ja kovien suunnistusintervallien jälkeen leiriläisten pääjoukko pakkaili hikiset varusteensa ja suuntasi kohti koto-Suomen lumia. Portugaliin jäivät vielä Vili, Antti ja Jarno. RR-Marttojen mielestä leiri oli onnistunut, hauska ja ehkä toisinaan juttujen taso karkasi hieman käsistä. Ulkomaan starat pitivät huolen leirin kansainvälisyydestä sekä kielten, että ruokakulttuurin osalta. Alle saatiin paljon hyviä suunnistuksia sulalla maalla ja vähän kisakokemustakin. Kelit suosivat, kun mittari näytti lähes joka päivä +15 luokkaa ja auringossa Marjon bikineillekin tuli käyttöä.

Erityiskiitos onnistuneesta reissusta kuuluu kuitenkin valmennusgurullemme Niiskulle, joka kaikista järjestämistämme tempauksista huolimatta jaksaa aina kerta toisensa jälkeen lähteä mukaamme maailmalle. Portugali kiittää ja kuittaa. UGH!

Bookmark the permalink.

Comments are closed.