Ratamestarin palsta

Ratamestarin mietteitä 24.4.2022

Uudenmaan Rastipäivät 2022 suunnistetaan pääosin maastossa, jossa edellisen kerran suunnistustoimintaa on järjestetty vuonna 1988.

Silloin SM pitkä matka suunnistettiin kesäkuussa Antti Savelan tekemillä radoilla. Miesten kärki 23 km radalla: 1. Timo Karppinen LTH 2.17.07 2. Markku Jauhiainen LiePa 2.18.04 3. Ari Kattainen HNMKY 2.19.41

Naiset suunnistivat 14,4km. 1. Ulla Mänttäri HNMKY 1.46.02 2. Sirpa Lusa HS 1.56.07 3. Marja Pyymäki RasKa 1.56.51

Kilpailut suunnistettiin 1988 laajalla alueella. Mukaan mahtui korpea ja rytöäkin. Rastivuosikirja kuvasi maastoa helpoksi, pääosin pienten korkeuserojen takia.

Tämän vuoden kilpailut käydään tuntuvasti pienemmällä alueella ja kulkukelpoisuus on koko alueella hyvä tai erittäin hyvä. Maastopohjan kivisyys paikoitellen aiheuttaa hidastusta mutta kun korkeuseroja ei juuri ole, ovat radat kuivalla säällä todella nopeat. Maastoa halkoo useita metsäteitä ja kärrypolkuja. Tiheiköt on pyritty välttämään ratojen laadinnassa. Rastipisteet ovat avoimessa maastossa helposti lähestyttäviä.

Keskimatkan ja pidennetyn keskimatkan radat sisältävät suunnanvaihtoja ja rytmitystä. Myös reitinvalintatehtäviä on tarjolla lähes joka sarjassa.

Pitkät matkat perustuvat enemmän reitinvalintakyvyn mittaamiseen. On valittava reitti, joka tuo parhaan tuloksen omia vahvuuksia hyödyntäen.

Kilpailukeskus sijaitsee maastoon nähden sivussa niin, että olemme joutuneet turvautumaan etämaaliin molempina päivinä. Näin pystymme tarjoamaan kaikille sarjoille parhaat mahdolliset suunnistustehtävät radan alusta radan loppuun.

Lasten radat hyödyntävät maastossa olevia polkuja ja metsäteitä. Kulkukelpoisuus ja ratojen turvallisuus ovat hyvät. Jos ei sateista säätä satu, pääsee lasten radat kiertämään kuivin jaloin.

Maalista kilpailukeskukseen on noin 700 metrin matka kärrytietä pitkin. Muista käydä kilpailukortinlukupisteessä!

Lumitilanne 24.4

Maasto oli 70 % paljas lumesta. Notkoissa, taimikoissa ja auraamattomilla metsäteillä oli vielä lunta. Lumet tulevat sulamaan kisaan mennessä. Saattaa olla, että monella suunnistajalla on edessään kevään ensimmäinen lumeton suunnistustapahtuma!

Ratamestarit
Matti Liukkonen ja Arto Niemi

Comments are closed.