10Mila-viestit alakanttiin Rykmentiltä

DSC0709810Mila-viesti juostiin tänä vuonna Ruotsin Eksjössä noin neljän tunnin ajomatkan päässä Tukholmasta etelään Smoolannissa. Matkaan lähti yhteensä kaksi miesten joukkuetta, kaksi naisten joukkuetta ja pitkästä aikaa yksi joukkue nuorten viestiin. Miesten ensimmäisen joukkueen sijoitus oli 32., miesten kakkosen viime vuoden tapaan 94., naisten ykkösen 83., naisten kakkosen 185. ja nuoretkin joutuivat taipumaan sijalle 118. Nälkää varmasti Jukolaan ja ensi vuodelle jäi.

Matkaan lähdettiin jo torstaina 1.5. sillä nuorten viestiin ei olisi ehditty seuraavana päivänä lähtevällä lautalla. Toisaalta näin etenkin miesten ja naisten joukkueet saivat kullanarvoista tuntumaa tulevaan maastoon perjantaina juostulla mallisuunnistuksella. Aikainen lähtö sai aikaan toki lieveilmiöitä, sillä olihan kyseessä vappupäivä. Lautalle nousikin yksi Ulliksella hyvästä nesteytyksestä huolehtinut teekkari täydessä opiskelijaunivormussa. Todella nopeasti muun matkaseurueen vakavuus tulevasta kisasta kuitenkin latisti juhlinnan ja alkoi orientoituminen suunnistukseen.

10306816_10203667023658640_1025685811_nPerjantaina päästiin ottamaan tuntumaa maastoon, joka paljastui hyväkulkuiseksi, tasaiseksi ja polkurikkaaksi. Näkyvyyden ollessa paikoitellen erittäinkin hyvä suunnistus oli todella nopeaa. Ruotsalainen käyräkuvaus jaksaa kuitenkin aina yllättää, mutta maaston helppouden takia se ei aiheuttanut suuria ongelmia.

Lauantaina metsään säntäsivät ensiksi juniorit. Ensi kertaa ulkomailla näin suurissa kisoissa edustaneesta nuorten joukkueesta parhaisiin suorituksiin ylsivät toisen osuuden Lauri Laajaniemi ja Joni Koskinen. Nuorten maalisija oli 118. Yhteensä viestissä oli 257 maaliin päässyttä joukkuetta.

Naisten viesti starttasi junnujen jälkeen eikä naisten joukkuekaan yltänyt aivan parhaimpaansa. Ei liene kuitenkaan yllättävää että tykeimmästä suorituksesta vastasi seuramme ykkösnimi Marjo Liikanen, hänen ollessa osuutensa 31. Oli kuitenkin hienoa nähdä keväällä lievässä ylikunnossa olleen hallitsevan SM-yömestarin kunnon olevan nousussa. Ykkösjoukkue oli siis 83. ja kakkosjoukkue 185. Yhteensä joukkueita oli hyväksytyllä suorituksella 276.

10352492_650624821657637_1368110454_oTänä vuonna miesten viestiä oli uudistettu niin, että viesti alkoikin jo 19.30, mistä seurasi että kaksi ensimmäistä osuutta olivat valoisia, välissä oli pimeää, ja toiseksi viimeinen ja viimeinen osuus olivat taas valoisia. Ankkuriosuus oli lisäksi vain 8,6km pitkä, mikä avasi mahdollisuuden uudenkaltaisille kokoonpanoille. Marko ”Niisku” Heiskanen olikin koonnut varsin iskukykyisen ykkösjoukkueen, vaikka Thomas Dlabaja ei päässytkään osallistumaan. Vaikeudet alkoivat jo ennen kisaa Sami Vähäsen, 5. osuuden luottomiehen, sairastuttua. Jörgen Wickholm nostettiin 8. osuudelta viidennelle ja Celestin Crespin kakkosjoukkueesta ykköseen 9. osuudelle, Vili Niemen siirtyessä 8. osuudelle. Ykkösjoukkueen viesti lähti mainiosta liikkeelle ja keltapaidat vilkkuivat kärkiletkassa. Pummien määrä ja koko alkoivat kuitenkin kasvaa osuusnumeron mukana ja yllättäen pitkän yön jälkeen liikuttiin 40 paikkeilla. Vili onnistu kuromaan etumatkaa vähän umpeen mutta paljon ei enää ollut tehtävissä sillä erot olivat viestin loppuvaiheessa kasvaneet hyvin suuriksi. Ankkurin Tuomas Tervon tehtäväksi jäikin käytännössä kuitata pari joukkuetta edeltä ja tuoda viesti maaliin. Ykkösjoukkue joutui tyytymään siis sijaan 32.

Kakkosjoukkueen viesti lähti hyvin käyntiin mutta kohtalo oli sama kuin ykkösellä eli kärjestä jäätiin ja paljon, joillakin osuuksilla jopa hämmentävän paljon. Eetu Summanen sai olla tämän vuoden epäonnisin, sillä hänen lamppunsa sammui yön pimeimpänä hetkenä ja matkan alkuvaiheessa. Tuloksista löytyvä mystinen ankkuri Robert Dubois ei muuten ole seuramme uusin hankinta, vaan varamiesten puutteessa Marjo Liikanen pääsi ankkuroimaan viestin maaliin ja sijoitus pysyikin saman kuin viime vuonna eli 94. Miesten viestissä oli yhteensä 249 maaliin päässyttä joukkuetta.

Allapäin rykmenttiläiset suuntasivat takaisin Tukholmaan eikä tilannetta parantanut edes Seppälän suunnistuskorneri. Onneksi sää oli sentään hyvä ja Eksjössä monta pitseriaa.

– Otso Seppälä –

Bookmark the permalink.

Comments are closed.