Risto Pirisen muistoksi

Seuramme pitkäaikainen puheenjohtaja Risto Pirinen menehtyi asbestista aiheutuneeseen keuhkosyöpään 24. helmikuuta Hyvinkäällä. Hän oli syntynyt 1. syyskuuta 1948 Nurmijärvellä.

Risto aloitti suunnistuksen 1960-luvulla ja Risto oli omalla suunnistusurallaan luotettava viestisuunnistaja ja hän suunnisti viesteissä useimmiten aloitusosuuksia. Risto parhaita viestisuunnistussaavutuksia olivat SM-viestin seitsemäs ja kahdeksas sija sekä Jukolan viestin 10. sija ja Ruotsin Tiomila-viestin 10. sija.

Rajamäen Rykmentin toiminnassa Risto oli keskeinen seuratoiminnan vetäjä ja kehittäjä neljällä vuosikymmenellä. 1970-luvuilla Risto toimi jo alle 30-vuotiaana Rajamäen Rykmentin suunnistusjaoston puheenjohtajana ja seuran varapuheenjohtajana.1980- ja 1990-luvuilla Risto hoiti aktiivisesti seuran puheenjohtajan tehtäviä kahden pitkän jakson ajan (1981-1985 ja 1992-1997). 2000-luvulla Risto jatkoi seuratoimintaansa vielä kilpailunjohtajan tehtävissä. Risto oli myös omalla seuratyöpanoksellaan nostamassa Rajamäen Rykmentin 1990-luvulla mukaan taistelemaan Jukolan ja Tiomilan voitoista. Valitettavasti voittoa ei tullut, sillä 1990-luvulla parhaat sijoitukset olivat kolme kakkostilaa Jukolan viestissä ja yksi kakkostila Tiomilassa.

Erityisen arvokkaan panoksensa Risto antoi Rajamäen Rykmentille toimimalla suunnistuskilpailujen kilpailunjohtajana. Jukolan viestin kilpailunjohtaja Risto toimi vuosina 1981 ja 2010. Vuonna 1981 Rajamäen Rykmentti ja Rajamäen Kehitys järjestivät Jukolan viestin vaativan märissä olosuhteissa Hyvinkään Kytäjällä Suolijärven länsipuolella sijaitsevassa maastossa. Vuonna 2010 Rajamäen Rykmentti ja Hyvinkään Rasti järjestivät Jukolan viestin Hyvinkään Kytäjällä Jaanankallion vaativissa maastossa.

Nuorten Jukolan viestin kilpailunjohtaja Risto toimi vuonna 1987, kun Rajamäen Rykmentti järjesti sen Nurmijärven Nummenpäässä. Nuorten Jukolan viestin alkuhistoriassa Rajamäen Rykmentti oli keskeisessä roolissa, sillä Riston puheenjohtajakaudella vuonna 1981 Rajamäen Rykmentti teki aloitteen Nuorten Jukolan järjestämisestä ja Rajamäen Rykmentti voitti ensimmäisen Nuorten Jukolan vuonna 1986 Lahdessa ja järjesti toisen Nuorten Jukolan vuonna 1987.

Riston aikana Rajamäen Rykmentti järjesti ahkerasti myös SM-suunnistuksia ja Risto toimi kilpailunjohtaja seitsemässä SM-kilpailussa (1979 SM-hiihtosuunnistusviesti, 1988 SM-erikoispitkä, 1991 SM-hiihtosuunnistukset, henkilökohtainen ja viesti, ryhmä 1, 1997 SM-pitkä, ryhmä 2, 2002 SM-viesti, ryhmä 1, 2006 SM-pitkä, ryhmä 1 ja 2008 SM-viesti, ryhmä 2). Muita Riston johtamia isoja suunnistuskilpailuja olivat vuoden 1984 Suunto-Games ja vuoden 2000 Isotonic-suunnistus. Kun näiden kaikkien kilpailujen järjestelyt onnistuivat hyvin, Risto oli yksi Suomen kokeneimmista ja arvostetuimmista kilpailunjohtajista.

Risto hoiti aina monet ja vaativatkin seuratehtävät hyvin ja Risto sai myös muita henkilöitä hyvin mukaan keskeisiin seuratehtäviin. Näin Rajamäen Rykmentin toiminta kehittyi huippusuunnistusseuraksi ja Rajamäen Rykmentin jäsenet kunnioittavat kiitollisina Riston muistoa.

Risto toimi pitkään kauppapuutarhurina. Puutarhurin ammatti tuli hänelle verenperintönä, hän oli kolmannen polven kauppapuutarhuri ja tutki innokkaasti mahdollisuuksia tehostaa vihannesten, etenkin kurkun viljelyä. Hän oli tunnettu rohkeana, uusien tuotteiden ja menetelmien kehittäjänä.

Risto toimi useita vuosia kotikaupunkinsa Hyvinkään valtuustossa, kaupunginhallituksessa ja teknisen lautakunnan puheenjohtajana. Kauppapuutarhaliiton johtokunnassa hän oli peräti 18 vuoden ajan.

Ristoa jäivät kaipaamaan vaimo, kaksi poikaa, 5 lastenlasta, monet sukulaiset, urheilijatoverit ja ystävät.

Ari Enroth
Kirjoittaja aloitti oman suunnistusuransa Riston pitämässä suunnistuskoulutuksessa vuonna 1972.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.