Valvojan lausunto

Uudenmaan rastipäivät on viime vuosina saanut kyseenalaista mainetta maastovalinnoillaan. Risurastit ovat nimensä mukaisesti osa suomalaista suunnistuslegendaa, mutta myös Rajamäen Rykmentin kilpailuissa on viime aikoina totuttu rymyämään toinen toistaan pahemmissa rääseiköissä, joissa hakkuujätettä kivikkoa ja puskaa on riittänyt. Tänä vuonna Rykmentti tekee kuitenkin täyskäännöksen ja kisat pidetään yhdellä Uudenmaan upeimmista mäntykankaista. Myös ratamestarit ovat tehneet hyvää työtä, joten toivotaan, että Uudenmaan rastipäivien brändin uudistaminen on alkanut.

Lauantain keskimatka kisataan Hankotien eteläpuolella Märkiönjärven kupeessa. Ratamestari on onnistunut hyödyntämään suhteellisen kapean maastoalueen hyvin. Nopeakulkuisella kankaalla tarjotaan tavanomaisten keskimatkan tulitikkuvälien sijaan hyvin rytmitystä ja myös reitinvalintaa. Peitteisemmillä alueilla tarjotaan lisäksi sopivasti lisähaastetta näennäisesti helpon tuntuiseen suunistustehtävään. Pitkä matka sunnuntaina juostaan, jos mahdollista vielä upeammalla mäntykankaalla. Tosin pisimmillä radoilla tarjotaan nimeksi myös rastipäivien perinteisempää rääseikköä. Radat tarjoavat pitkälle matkalle ominaisesti kovaa vauhdinpitoa sekä sopivasti suunnanmuutoksia ja rytminvaihdoksia.

Lasten radoille maasto on optimaalinen. Vaikka ratojen vaikeudesta saavat vannoutuneimmat ”lastensuojelijat” olla rauhassa eri mieltä, niin tottumattomimmatkin suunnistajan alut voivat turvallisesti lähteä kokeilemaan ihan oikeaa suunnistusta – Hankotien äänet ovat sen verran lähellä, että kotiin osaa, jos erottaa pohjoisen etelästä. Ratojen vaikeustaso antaa vauhdikkaan etenemisen muodossa haasteita sopivasti myös kokeneemmille. Pientä hämmennystä saattaa aiheuttaa vanhimpien lasten sarjoissa ristiradat, joilla maaston kulkukelpoisuuden osalta parhaat alueet on saatu optimaalisesti hyödynnettyä. Risteävät rastiväliviivat ovat kuitenkin oikeaoppisesti kohtisuorassa ja teräviä kulmia ei ole, joten jos rastinumerot osaa ei ongelmia ole. Huolellisuutta tässä kuitenkin vaaditaan.

Luvassa on siis vauhdikkaat ja radoiltaan hyvätasoiset kisat kaikille sarjoille. Jos nuoremmalta tai vanhemmaltakin ikäpolvelta on jäänyt vanhat piikkarit käyttämättä, hapenotossa on reserviä ja pohkeet vielä kestävät, niin tämän parempaa mahdollisuutta niiden käyttöön tuskin pitkään aikaan on ainakaan Uudenmaan rastipäivillä tarjolla.

Ossi Autio
Hyvinkään Rasti

Comments are closed.