Huippusuunnistuksen historiaa

Rajamäen Rykmentti perustettiin 80 vuotta sitten. Perinteikäs seura saavutti menestystä miesten suunnistusrintamalla 1970- ja 1980-luvuilla sekä viesteissä että henkilökohtaisissa kilpailuissa. Kirkkaimpana tähtenä varsinkin 70-luvun puolella oli Antti Savela, jonka menestyksen innoittamana Rykmentti saavutti miesten legendaarisissa suunnistusviesteissä Jukolassa ja Tiomilassa sijoituksia 15 parhaan joukkoon.

Varsinainen läpimurto tapahtui kuitenkin 1992, jolloin edellisen vuoden Kraateri-Jukolan 15:nneksi sijoittunut parikymppisten nuorten miesten joukkue sai seurakseen muutaman todellisen viestisuunnistajan: Reijo Mattisen ja Heikki Peltolan. Vuoden 1991 jälkeen tahti olikin kansallisen mittapuun mukaan murskaavaa. 1992 Jukolassa 2., Tiomilassa 6. , kotimaisen Viestiliigan voitto ja sen mukana muutamia kansallisten viestien ykkössijoja. Jatkoa seurasi vuonna 1993 Tiomilan hopeasijalla ja Jukolassakin tuli sija 16 epäonnistumisista huolimatta.

Vuosina 1994-1996 Rajamäen Rykmentti taisteli Jukolan voitosta kolmesti päätyen loppusijoille 2, 4 ja 2. Samoina vuosina Tiomilassa saavutetut sijat 6, 4 ja 4 sekä mm. SM-viestin voitto 1994 vahvistivat Rajamäen Rykmentin miesten aseman yhtenä parhaista viestisuunnistusseuroista koko maailmassa. Vuonna 1996 RR saavutti vielä ensimmäisenä suomalaisena seurana miesten sarjan voiton pitkän historian omaavassa Smålandskavlenissa Ruotsissa, johon maailman suunnistusparhaimmisto on perinteisesti kokoontunut kauden päätöskilpailuunsa.

Edellä mainittujen suurten yksittäisten viestien lisäksi on Rajamäen Rykmentti menestynyt myös Pohjoismaisessa (NRL) ja kotimaisessa viestiliigassa. Kotimaisen Viestiliigan voitto on tullut kahdesti ja muutama sijoitus kolmen parhaan joukkoon. Kansainvälisesti kovatasoisessa NRL:ssä oli Rykmentti vuonna 1997 toinen häviten niukasti viestimaailman parhaimmistoon lukeutuvalle norjalaiselle Bäkkelaget SPK:lle. Neljästi aikaisemmin Rykmentti oli sijoittunut ennen kaikkea vahvojen suurviestiensä ansiosta kymmenen parhaan joukkoon.

Rykmentin miesten joukkue on vuosien saatossa kokenut muutoksia: Seuraa ja paikkakuntaa on vaihdettu työn ja perhesuhteiden perässä, mutta seuraan on hyvän joukkueen ja viestimenestyksen houkuttelemana saatu myös uutta verta. Lähinnä näistä asioista johtuen tavanomaisesta heikompi menestys Jukolassa ja Tiomilassa sai jo osan vääräleuoista manaamaan RR:n menneisyyden joukkueeksi. Kuitenkin Rykmentti oli ainoa suomalainen seura, joka pystyi johtamaan vaihtoon tultaessa Jukolan viestiä vuonna 1998. Kolmannesta vaihdosta eteenpäin sijoitukset olivat 2-1-2-2 ja maalissa ”vasta” 11. kuten moni totesi kilpailun tauottua. TV-seurasi Rykmentin viestin vientiä tarkasti kuten monina aikaisempinakin vuosina, ja vaikka Hiidenkivelle voittajana nouseminen jäikin vielä tulevaisuuden tehtäväksi, sai seura osakseen huomiota yllin kyllin.

Huolimatta aikaisempaa vaisummasta menestyksestä suurviesteissä RR:n miehet ja naiset näyttivät osaamistaan SM-viesteissä ja suurissa koko seuran tasoa mittaavissa 25-Mannakavlenissa ja sen kotimaisessa vastineessa Halikkoviestissä. 25-Mannasta RR on hakenut vuosina 96-99 sijat 2, 1, 2, 4 ja Halikosta voiton ja kakkossijan samana ajanjaksona.

Uusi tuleminen alkoi 2006 vuoden jälkeen kun seuraan vaihtoi sveitsiläinen Matthias Merz. Merzin ja Tuomas Tervon johdattamana Rykmentti saavutti vuonna 2008 SM-viestikultaa sekä neljännen sijan Tiomilasta. Merz saavutti myös seuran ensimmäisen suunnistuksen henkilökohtaisen maailmanmestaruuden pitkällä matkalla 2007 Ukrainassa.

Tämän jälkeen RR on sijoittunut useita kertoja 15 parhaan joukkoon Jukolan viestissä. Todellinen koko seuran menestyskapasiteetin näyte oli kuitenkin Halikko-viestin voitto 2011.


RR instagramissa: @rrykmentti           RR twitterissä: @rrykmentti

Comments are closed.