Kamerasuunnistuksesta lisäpotkua

Rajamäen Rykmentin suunnistajat avasivat tulevan harjoituskauden viikonloppuleirillä Nuuksiossa. Yli kaksikymmentä suunnistajaa hioi taitojaan hyvissä harjoituksissa ja suunnitteli tulevan kauden kuvioita. Perjantai- ja lauantai-iltana rasteja etsittiin otsalampun valossa ja sunnuntaina vuorossa oli pidempi suunnistusharjoitus. Perinteisten harjoitusten lisäksi lauantaina oli ohjelmassa ensi kertaa kypäräkamerasuunnistus.

Kamerasuunnistuksessa jokainen suunnistaja juoksi 2,5 kilometrin radan päähän kiinnitetyn kameran kanssa. Harjoituksen jälkeen videot purettiin tietokoneelle ja niihin liitettiin suorituksen syke- ja gps-data sekä kartta.

-Kameraharjoitukset otetaan tulevalla kaudella valmennusryhmien ohjelmaan, jotta saadaan hiukan lisää informaatiota urheilijan suorituksenhallinnasta. Urheilijalle videotreeni on kilpailunomainen lyhyt keskimatkan rata, joka sisältää erilaisia taidollisia elementtejä. Lyhyellä radalla on mahdollista inhimillisessä ajassa toteuttaa usealle urheilijalle. Harjoituksen jälkeen video puretaan yhdessä tai palaute lähetetään osallistuneiden sähköpostiin, valmennuspäällikkö Marko Heiskanen selventää harjoitusmallia.

-Leirillä harjoituksen palaute pidettiin illalla yhteisesti kahden urheilijan esimerkin kautta, jolloin kaikki radan juosseet kykenivät peilaamaan omia ratkaisua esimerkkisuorituksiin.

kuvaNuorten maajoukkuesuunnistaja Jesse Laukkarinen pitää kokeilua urheilijan näkökulmasta onnistuneena ja uskoo kamerasuunnistuksesta olevan paljon hyötyä suorituksen parantamisessa.

-Kamera ei haitannut suoritukseen keskittymistä, ainoastaan ykkösrastia pummatessa mietin sen mukana oloa. Kun gps-laitteisiin on tottunut, ei hyppäys kameraan ole niin suuri. Hyötyjä on paljon enemmän kun haittoja. Suunnistustekniikan analysointi hyppää aivan uudelle tasolle, kun suorituksen voi katsoa uudelleen läpi ja samalla gps-käyrä kertoo, mitä on oikeasti nähnyt esimerkiksi samaistustilanteissa. Lisäksi virheiden syntyä voi analysoida uudella tavalla kun näkee esimerkiksi onko karttaa tullut luettua tarpeeksi ahkerasti ennen virhettä, Laukkarinen arvioi.

-Erityisen hyvä juttu on, että muutkin juoksevat saman radan kamera päässä ja videot ovat kaikille nähtävissä. Tällöin voi verrata omaa suunnistustekniikkaa, havaittuja kohteita, rastinottoa ym. muihin ja samalla nähdä millainen joku muu reitinvalinta olisi ollut ja kuinka kovaa muut juoksevat. Enemmänkin valmentajien näkökulmasta hyvä ominaisuus on, että videoiden perusteella pystyy paremmin kommentoimaan suorituksia ja antamaan vinkkejä miten niitä voisi parantaa.

kuva

Antero Pulli ja Marko Heiskanen varmistavat, että kamera pysyy Jesse Laukkarisen päässä

Kameran hyödyntämistä suunnistuksessa on Rykmentissä kehitellyt Antero Pulli. Suunnistuksen ”Pelle Peloton” tunnetaan myös Suunnistussimulaattori-pelin tekijänä ja kamerasuunnistus ohjelman tekemisessäkin on tietokonepuolen taitoja tarvittu runsaasti. Rykmentin useammalle suunnistajalle kerralla toteutettu kameraharjoitus on todennäköisesti ensimmäinen laatuaan maailmassa ja vaati toteuttajilta paljon aikaa.

-Oli aika työläs projekti kun videonteko-ohjelma ei ollut valmis massatuotantoon ja gps-ominaisuus tuli saataville vasta pari viikkoa ennen videointipäivää. Itse koodasin tuota konfigurointityökalua, jolla video yhdistetään gps-reittiin ja karttaan, useamman työpäivän edestä. Tavoitteena oli löytää mahdollisimman nopea tapa tehdä videoita, kun pari piti saada valmiiksi saman päivän iltaan ja muutkin nopeahkosti, Pulli selventää vaativia alkuvalmisteluja.

Harjoituksessa käytettiin kahta kameraa, joiden kanssa suunnistajat vuorotellen kiersivät radan. Yli 20 suunnistajan kanssa koko harjoitukseen meni lähemmäs viisi tuntia. Pullin kiireet jatkuivat vielä harjoituksen jälkeen, kun hän editoi kaksi videota esityskuntoon ja hoiti samalla harjoituksen tulospalvelut. Ensimmäinen harjoitus antoi paljon oppia tulevaisuutta ajatellen.

-Kuvauspäivänä tuli liian kiire. Oli ehkä pikkaisen liikaa kuvattavia käytössä olevaan aikaan henkilökuntaan ja kameroiden määrään nähden. Kaksi videointia epäonnistui ja yhden juoksijan gps-tietoja ei saatu koko matkalta. Monella oli hankaluuksia kameran sovittamiseen istuvasti päähän. Vaatisi suunnistajalta tutustumista kameraan ja sen kiinnitykseen, mihin ratkaisu voisi olla kameran lainaaminen viikoksi. Seuraava sessio on helpompi, kun ohjelmat ovat jo paremmassa kuosissa ja praktiikkaa tuli tästä sessiosta aika lailla. Positiivinen fiilis harjoituksesta jäi, Pulli miettii.

Kaikki videot kamerasuunnistuksesta löytyvät Rykmentin Youtube-kanavalta

Bookmark the permalink.

Comments are closed.